Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Βρετανία: Δύσκολο να ελεγχθεί το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ για κάποιο διάστημα, άφησε σήμερα να εννοηθεί ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, σημειώνοντας ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.

Ερωτηθείς αν ο κόσμος που ζει υπό την αυστηρότερη βαθμίδα περιορισμών, την 4η, θα πρέπει να περιμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ο Χάνκοκ απάντησε: «Έχουμε πραγματικά ανάγκη να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο (…) Έχουμε μακρύ δρόμο για να το λύσουμε, κυρίως πρέπει να εξασφαλίσουμε τη χορήγηση του εμβολίου για να κρατήσουμε ασφαλή τον κόσμο».

«Δεδομένου του πόσο πολύ πιο γρήγορα εξαπλώνεται αυτό το νέο στέλεχος, θα είναι πολύ δύσκολο να το θέσουμε υπό έλεγχο έως ότου έχουμε χορηγήσει το εμβόλιο», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας στις δηλώσεις αυτές που έκανε στο Sky News.

Ερωτηθείς εάν ο ιός είναι υπό έλεγχο, απάντησε: «Όχι, δυστυχώς».

Ο Χάνκοκ απηύθυνε έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν τους νέους κανόνες, λέγοντας ότι είναι «εντελώς ανεύθυνο» για όποιον προσπαθεί να ξεφύγει από τις περιοχές της κατηγορίας 4, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κλείσει τα σύνορά του, λέγοντας ότι οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ερωτηθείς εάν το Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνεται αναπόφευκτα σε άλλο εθνικό lockdown, απάντησε «όχι απαραίτητα» και λέει ότι ελπίζει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ισχύουν τώρα στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας θα περιορίσουν τη διάδοση του νέου στελέχους.

Είπε επίσης ότι «ανησυχεί πολύ» για την εθνικό σύστημα υγείας της χώρας (NHS), λέγοντας ότι υπάρχουν 18.000 Covid ασθενείς στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή, ακριβώς κάτω από την κορύφωση που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο κύμα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων