Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Βρετανία: Η Βουλή ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ με 521 ψήφους

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από τη βρετανική βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο που εμπεριέχει τη νέα εμπορική σχέση Βρετανίας – ΕΕ στη μετά Brexit εποχή.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 521 βουλευτές και κατά της συμφωνίας 72. Πλέον το νομοσχέδιο πήρε τον δρόμο προς τη βουλή των Λόρδων. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα περάσει απ’ όλα τα στάδια έγκρισης μέσα στην ημέρα, με πολλούς να εκτιμούν ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

«Πλέον μπορούμε να αδράξουμε τη στιγμή για να δημιουργήσουμε μία φανταστική νέα σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονές μας, στη βάση του ελεύθερου εμπορίου και της φιλικής συνεργασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μάλιστα, ο Τζόνσον ανέφερε ότι πέτυχε κάτι που οι επικριτές του θεωρούσαν αδύνατον, ενώ διαβεβαίωσε ότι ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Ιρλανδίας, θα επωφεληθούν από τη σχεδιαζόμενη επένδυση στην αλιεία.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις, μίλησε για «απίστευτη ταχύτητα», σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν πέντε χρόνια για την ΕΕ για να υπάρξει συμφωνία με τον Καναδά και έξι με την Ιαπωνία. «Το κάναμε σε λιγότερο από έναν χρόνο, μέσα σε μία πανδημία», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε και στα οφέλη της συμφωνίας στον τομέα της ασφάλειας, καθώς όπως υποστήριξε, παρέχει βεβαιότητα για τις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων