Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Βρετανία: Ο Τζόνσον αντικαθιστά τον υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ

Οι φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού στη Βρετανία κυκλοφορούσαν εδώ και εβδομάδες και σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε τη διαδικασία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, απομάκρυνε υπουργούς που δέχθηκαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς των χαρτοφυλακίων τους, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

Στον Ράαμπ ανατέθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ θα διατηρήσει επίσης τον τίτλο του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης, μια θέση που κατείχε ντε φάκτο έως σήμερα, καθώς ηγήθηκε της κυβέρνησης την άνοιξη του 2020, όταν ο Μπόρις Τζόνσον, έχοντας ασθενήσει από την Covid-19, χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεχόταν πιέσεις να απομακρύνει τον Ράαμπ, αφότου εκείνος πήγε για διακοπές στην Κρήτη, ενώ οι Ταλιμπάν προέλαυναν προς την Καμπούλ και ενώ υπήρξαν καταγγελίες ότι χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια για να φύγουν από το Αφγανιστάν δεν διαβάστηκαν ποτέ.

Νέα υπουργός Εξωτερικών θα είναι η Λιζ Τρας, έως πρότινος υπουργός Διεθνούς Εμπορίου. Η 46χρονη Λις Τρας διηύθυνε μέχρι στιγμής τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Βρετανίας μετά το Brexit, ενώ γίνεται η δεύτερη γυναίκα που κατέχει τη θέση της υπουργού Εξωτερικών στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που στοχεύει να δώσει μια νέα πνοή στην κυβέρνηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών ο Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Ρίσι Σούνακ, σε αυτή τη θέση από τον Φεβρουάριο του 2020, «παραμένει καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ σε ένα δελτίο τύπου.

Ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον εγκαταλείπει την κυβέρνηση, όπως προβλεπόταν λόγω της διαχείρισης εκ μέρους του του κλεισίματος των σχολείων κατά τη διάρκεια των καραντίνων και του φιάσκου που ακολούθησε στις εξετάσεις, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ και Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ.

Στη θέση της υπουργού Εσωτερικών παραμένει η Πρίτι Πατέλ.

Πηγή: cnn.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων