Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Βρετανία: Ο Τζόνσον απέρριψε την συμβουλή των ειδικών για γενικευμένο lockdown

Η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία για το χειρισμό της πανδημίας είχε συστήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου την επιβολή ενός διευρυμένου ‘lockdown’ ορισμένης διάρκειας ως τον πιθανότερο τρόπο για να «βραχυκυκλώσει» η αλυσίδα διασποράς του κορωνοϊού.

Πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής της 21ης Σεπτεμβρίου αποκαλύπτουν ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοι είχαν προειδοποιήσει την Κυβέρνηση πως για να αποτραπεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων χρειαζόταν ένα «πακέτο παρεμβάσεων» και όχι μεμονωμένες κινήσεις.

Τόνιζαν ότι η μη λήψη άμεσων μέτρων θα οδηγούσε σε μία «πολύ μεγάλη επιδημία με καταστροφικές συνέπειες ως προς θανάτους που συνδέονται απευθείας με την Covid και την ικανότητα του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες».

Καλούσαν λοιπόν σε επιβολή ενός σύντομου lockdown (πιθανότατα δύο ή τριών εβδομάδων), εργασία από το σπίτι, απαγόρευση κάθε επαφής σε κλειστό χώρο μεταξύ ατόμων που δε συγκατοικούν, κλείσιμο όλων των μπαρ, παμπ, εστιατορίων, καφέ, γυμναστηρίων και καταστημάτων υπηρεσιών όπως τα κομμωτήρια, καθώς και διαδικτυακές διαλέξεις σε πανεπιστήμια και κολέγια. Όλα αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να επιβληθούν σε εθνικό επίπεδο.

Από τις συστάσεις αυτές η Κυβέρνηση ακολούθησε μόνο το κάλεσμα προς τους πολίτες για τηλεργασία.

Η επιτροπή σημείωνε επίσης ότι το κυβερνητικό σύστημα ιχνηλάτησης επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων βρίθει προβλημάτων και δεν έχει παρά μόνο «ελάχιστο» θετικό αντίκτυπο.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγα λεπτά μετά από τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Τζόνσον με την οποία έδωσε λεπτομέρειες του νέου συστήματος εφαρμογής τριών βαθμίδων περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με τη διασπορά του ιού ανά περιοχή.

Ο Αρχίατρος για την Αγγλία και μέλος της επιτροπής SAGE καθηγητής Κρις Γουίτι σχολίασε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι τα ακόμα και τα μέτρα της αυστηρότερης τρίτης βαθμίδας συναγερμού δε θα είναι αρκετά να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού χώρος πρόσθετους περιορισμούς που θα αποφασίσουν οι τοπικές αρχές.

Η αντιπολίτευση και σημαντική μερίδα του Τύπου κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αγνοεί τις επιστημονικές συστάσεις παρά τη μόνιμη διαβεβαίωση ότι η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας υπαγορεύεται από την επιστήμη.

Μιλώντας το πρωί στο Sky News ο Υπουργός Κοινοτήτων Ρόμπερτ Τζένρικ παραδέχθηκε ότι η Κυβέρνηση «ίσως θα πρέπει να πάει ακόμα παραπέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν».

Σημειώνεται ότι τα μέτρα της τρίτης βαθμίδας «πολύ υψηλού» ρίσκου προβλέπουν κλείσιμο των παμπ και των μπαρ, όχι όμως και των εστιατορίων που θα σερβίρουν αλκοόλ μόνο ως συνοδευτικό κυρίου γεύματος, απαγόρευση μίξης δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστούς χώρους και σε ιδιωτικό ανοικτό χώρο (π.χ. σε κήπους σπιτιών), σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις περιοχές που υπάγονται σε αυτή τη βαθμίδα και κλείσιμο καζίνο, γραφείο στοιχημάτων και γυμναστηρίων.

Στη βαθμίδα αυτή θα υπάγεται από αύριο η ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων