Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Βρετανία: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Με την Βρετανία να γίνεται σήμερα η πρώτη χώρα που εγκρίνει την χρήση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσουν οι Pfizer και BioNTech, η προσοχή πλέον στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο θα το διαθέσει στον πληθυσμό της.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες οι ετειρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά του Covid-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Πώς θα εμβολιαστούν οι πολίτες

Ο εμβολιασμός μιας χώρας με 67 εκατομμύρια πληθυσμό δεν θα γίνει εν μία νυκτί, σημειώνει το Bloomberg αναφέροντας πως η Βρετανία έχει κλείσει συμφωνία για αρκετές δόσεις από το εμβόλιο των εταιρειών ώστε να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων πολιτών.

HTML tutorial

Πολύ καλά νέα χαρακτήρισε την είδηση ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ της χώρας, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και, όπως τόνισε, τα νοσοκομεία είναι ήδη έτοιμα να το λάβουν.

Το ερώτημα επομένως πλέον είναι ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στους τροφίμους και το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων κι έπειτα στους ηλικιωμένους πολίτες άνω των 80 ετών και στους εργαζόμενους στην υγεία. Σε δεύτερη φάση, η Βρετανία σκοπεύει να εμβολιάσει τον ευρύτερο πληθυσμό με βάση την ηλικία και τον βαθμό έκθεσης σε υγειονομικό κίνδυνο.

Πιο αναλυτικά, οι προτεραιότητες της Βρετανίας για το εμβόλιο ορίζονται ως εξής:

Προσωπικό και τρόφιμοι σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας
Πολίτες από 80 ετών και άνω και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
Πολίτες από 75 ετών και άνω
Πολίτες από 70 ετών και άνω και ευάλωτες κλινικά ομάδες
Πολίτες από 65 ετών και άνω
Όλα τα άτομα ηλικίας από 16 μέχρι 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα
Πολίτες από 60 ετών και άνω
Πολίτες από 55 ετών και άνω
Πολίτες από 50 ετών και άνω
Σύμφωνα με το Bloomberg, στη Βρετανία είναι έτοιμα 50 νοσοκομεία για να «τρέξουν» τους εμβολιασμούς με την συνδρομή γιατρών και υγειονομικού προσωπικού και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να αποθηκεύσουν τα εμβόλια.

Μπ.Τζόνσον: Η προστασία των εμβολίων θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε τη ζωή μας

«Φανταστικό» χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το γεγονός ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας ενέκρινε επίσημα το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για χρήση, μια κίνηση που είπε ότι θα κάνει την οικονομία να ενεργοποιηθεί ξανά.

«Είναι φανταστικό το γεγονός ότι η MHRA (η ρυθμιστική αρχή) έχει εγκρίνει επίσημα το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για τον κορωνοϊό», έγραψε στο Twitter. Το εμβόλιο θα αρχίσει να διατίθεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι η προστασία των εμβολίων που τελικά θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε τη ζωή μας και να επανεκκινήσουμε την οικονομία», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Αγγλίας Κρις Ουάιτι, δήλωσε ότι θα χρειαστεί έως την άνοιξη να εμβολιαστεί πλήρως ο ευάλωτος πληθυσμός .

ΕΜΑ: Πιο ασφαλείς οι μακροχρόνιες διαδικασίες για την έγκριση εμβολίων

Την είδηση για την έγκριση του εμβολίου από την Βρετανία σχολίασε η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δηλώνοντας πως είναι αφαλέστερες οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά του Covid-19.

«Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας», σχολίασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Ο EMA πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Pfizer και BioNTech υπέβαλλαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φραμάκων (ΕΜΑ) για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου τους. Μετά την κατάθεση του φακέλου στον EMA για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το BNT162b2, ο ΕΜΑ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση του BNT162b2 κάτω από ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα. Ο EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer.

Ο Οργανισμός και οι επιστημονικές του επιτροπές θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αξιολόγηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Εάν τα δεδομένα που υποβάλλονται είναι αρκετά ισχυρά για να καταλήξουν στην ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εκάστοτε εμβολίου, η επιστημονική επιτροπή του EMA για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης (CHMP) θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου το αργότερο.

Εκτός από την Pfizer αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους κατέθεσε και η Moderna Biotech Spain, για το εμβόλιο mRNA κατά της νόσου COVID 19.

Γερμανικές επιφυλάξεις

Η επείγουσα έγκριση της Βρετανίας στο πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech είναι «προβληματική» καθώς αποφασίσθηκε πολύ βιαστικά, όπως δήλωσε Γερμανός Ευρωβουλευτής.

«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και προτείνω στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Μερικές εβδομάδες διεξοδικής εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερη από μια βιαστική άδεια κυκλοφορίας έκτακτης ανάγκης ενός εμβολίου», τόνισε ο Πίτερ Λίσε, Ευρωβουλευτής και μέλος του κόμματος της καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων