Πράσινο φως στο αντιϊκό φάρμακο της Μerck κατά της Covid-19, του πρώτου χαπιού που έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς κρίσιμο εργαλείο στη μάχη κατά του κορωνοϊού, άναψε η βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.
Έτσι η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη θεραπεία αυτή, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σύντομα θα είναι διαθέσιμο το χάπι. Η χρήση του εγκρίθηκε μόνον για ενήλικες ηλικίας άνω των 18 που διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19 και διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Το φάρμακο, γνωστό ως molnupiravir, θα λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως επί πέντε ημέρες από άτομα με ήπια έως μέτρια Covid-19 στο σπίτι. Δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Οκτωβρίου έδειξαν πως το χάπι της Merck μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας όσων κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν σοβαρή COVID-19. Η ιική αλληλούχηση που έχει γίνει μέχρι τώρα έδειξε ότι το χάπι είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των παραλλαγών του κορωνοϊού, περιλαμβανομένης της Δέλτα, σύμφωνα με τη Merck. Το χάπι αυτό μειώνει τα συμπτώματα και επιταχύνει την ανάρρωση και ειδικοί ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των νοσοκομείων και θα συνδράμει στην ανάσχεση ξεσπασμάτων της Covid-19 σε φτωχότερες χώρες με εύθραυστα υγειονομικά συστήματα.
Η αμερικανική Merck αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του χαπιού της από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα συγκαλέσει επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών για να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του χαπιού στα τέλη Νοεμβρίου. Η παραγωγή σε πρώτη φάση θα είναι περιορισμένη. H Merck έχει πει ότι μπορεί να παράξει 10 εκατ. συσκευασίες μέχρι τα τέλη του έτους, αλλά ήδη έχουν αγοράσει σημαντικές ποσότητες κυβερνήσεις ανά την υφήλιο.
Για τη χορήγηση σε ενήλικους ασθενείς
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Πριν από λίγες ώρες οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν έγκριση χορήγησης στο ερευνητικό φάρμακο μολνουπιραβίρη (molnupiravir) για τη χορήγηση σε ενήλικους ασθενείς με COVID-19. Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι της COVID-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα.
Η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. Πιο συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν.
Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα όπως και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας. Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια. Τέλος, σημαντικό είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.