Οι συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης (Fitness Trackers), τα οικιακά συστήματα ασφαλείας και οι οθόνες παρακολούθησης μωρών (baby monitors) είναι μεταξύ των έξυπνων συσκευών που, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις βρετανών βουλευτών, διευκολύνουν το αυξανόμενο ζήτημα της υποβοηθούμενης από την τεχνολογία ενδοοικογενειακής κακοποίησης.
Η Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο εννέα τέτοια «έξυπνα» προϊόντα σε κάθε σπίτι.
Διαπίστωσε ότι χρησιμοποιούνται για την «παρακολούθηση, παρενόχληση, εξαναγκασμό και έλεγχο» των θυμάτων με τη συλλογή οπτικοακουστικών καταγραφών και εικόνων.
Τι ζητά η επιτροπή
Οι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
«Ενώ η αυξανόμενη δημοτικότητα της διασυνδεδεμένης τεχνολογίας έχει φέρει αδιαμφισβήτητα οφέλη στην καθημερινή ζωή, η άλλη πλευρά είναι ο πραγματικός κίνδυνος που ενέχουν ορισμένα από αυτά τα gadgets για την ιδιωτικότητα και την προσωπική ασφάλεια στο διαδίκτυο», δήλωσε η Dame Caroline Dinenage, η οποία προεδρεύει της επιτροπής.
«Η κυβέρνηση πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τη συνεργασία με τους κατασκευαστές για την αντιμετώπιση αυτής της κακοποίησης που διευκολύνεται από την τεχνολογία, η οποία θα επιδεινωθεί στο μέλλον», πρόσθεσε.
Η Dame Caroline ζήτησε επίσης να εξοπλιστούν καλύτερα η αστυνομία και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να παρασχεθεί στα θύματα πρόσθετη υποστήριξη.
Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι έξυπνες συσκευές
Η επιτροπή ερευνά το θέμα από τον Μάιο του 2022, εξετάζοντας τα πιθανά οφέλη και τις βλάβες της διασυνδεδεμένης τεχνολογίας, άλλα παραδείγματα της οποίας είναι τα έξυπνα ηχεία και οι εικονικοί βοηθοί.
Η χρήση τους, που είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια – η επιτροπή εκτιμά ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 24 δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την έρευνα, η «συντριπτική πλειονότητα» των υποθέσεων ενδοοικογενειακής κακοποίησης περιλαμβάνει πλέον κάποιου είδους κυβερνοστοιχείο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού (spyware), και ότι οι δράστες παρακολουθούν τις κινήσεις και συλλέγουν καταγραφές και φωτογραφίες των θυμάτων και των επιζώντων κακοποίησης.
Επισημαίνει επίσης πως τα παιδιά χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, όχι μόνο από την κακοποίηση αλλά και από τη συλλογή και δυνητική κατάχρηση των δεδομένων και των προσωπικών τους πληροφοριών, ιδίως καθώς οι νέοι θεωρούνται πιο πιθανό να χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές.
«Η κυβέρνηση και το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα σχολεία και από τους νέους στο σπίτι διαθέτουν ρυθμίσεις απορρήτου που είναι εύχρηστες για τα παιδιά, καθώς και όρους και προϋποθέσεις κατάλληλους για την ηλικία τους», δήλωσε η Dame Caroline.
«Το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για να είναι κανείς online»
Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ενδοοικογενειακή κακοποίηση είναι ένα «απεχθές έγκλημα» που οι υπουργοί είναι «αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν», αναφερόμενοι στο διακομματικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής κακοποίησης που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022 και σε περισσότερα από 230 εκατ. λίρες χρηματοδότησης για την πρόληψη της παραβατικότητας, την υποστήριξη των θυμάτων και την καταδίωξη των δραστών.
«Θα εισαγάγουμε κανόνες παγκόσμιας πρωτοπορίας το επόμενο έτος για την ενίσχυση των προτύπων κυβερνοασφάλειας σε όλες τις συσκευές, προστατεύοντας την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια των ατόμων, και το νομοσχέδιο μας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο θα γίνει νόμος σε λίγους μήνες – καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για να είναι κανείς online», πρόσθεσε.
Πηγή: BBC
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: ertnews.gr