Η Μόλι Ράσελ πέθανε από τις αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτυακού περιεχομένου, κατέληξε δικαστική έρευνα στο Βόρειο Λονδίνο και είναι η πρώτη παρόμοια απόφαση παγκοσμίως.
Η μαθήτρια Μόλι Ράσελ πέθανε αφού υπέφερε από “αρνητικές συνέπειες του διαδικτυακού περιεχομένου”, κατέληξε ο ανώτερος ιατροδικαστής που διεξήγαγε την έρευνα.
Το διαδικτυακό υλικό το οποίο είδε η 14χρονη σε ιστότοπους όπως το Instagram και το Pinterest “δεν ήταν ασφαλές” και “δεν θα έπρεπε να είναι διαθέσιμο για να το δει ένα παιδί”, κατέληξε ο Andrew Walker στο δικαστήριο του Βόρειου Λονδίνου την Παρασκευή (30 Σεπτεμβρίου).
Η Μόλι, από το Χάροου στο βορειοδυτικό Λονδίνο, πέθανε τον Νοέμβριο του 2017 από πράξη αυτοτραυματισμού αφού είδε υλικό από το “γκέτο του διαδικτυακού κόσμου”.
Καταλήγοντας ότι δεν θα ήταν “ασφαλές” να αποφανθεί ότι η αιτία θανάτου της Μόλι ήταν η αυτοκτονία, ο κ. Walker είπε ότι η έφηβη “πέθανε από μια πράξη αυτοτραυματισμού ενώ έπασχε από κατάθλιψη και τις αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτυακού περιεχομένου”.
Ο πατέρας της Μόλι, Ίαν Ράσελ, μιλώντας έξω από το δικαστήριο μετά το πόρισμα του ιατροδικαστή, είπε ότι ήλπιζε αυτή η απόφαση να “φέρει αλλαγή”.
Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ σε δημόσια δήλωση του αναφέρει ότι, “κανένας γονέας δεν πρέπει ποτέ να υπομείνει αυτό που πέρασαν ο Ίαν Ράσελ και η οικογένεια του. Υπήρξαν τόσο απίστευτα γενναίοι. Η διαδικτυακή ασφάλεια για τα παιδιά και τους νέους μας πρέπει να είναι προαπαιτούμενο, όχι μεταγενέστερη σκέψη.”
Κατά την τελική του δήλωση, ο ιατροδικαστής κ. Walker είπε ότι, “ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν οι πλατφόρμες σήμαινε ότι η Μόλι είχε πρόσβαση σε εικόνες, βίντεο κλιπ και κείμενο που αφορούσαν αυτοτραυματισμό, αυτοκτονία ή που είχαν με άλλο τρόπο αρνητικό ή καταθλιπτικό χαρακτήρα”.
“Η πλατφόρμα λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο χρησιμοποιώντας αλγόριθμους ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις, είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζει εικόνες, βίντεο κλιπ και κείμενα – μερικά από τα οποία επιλέχθηκαν και παρασχέθηκαν χωρίς να τα ζητήσει η Μόλι.
“Αυτές οι περίοδοι υπερκατανάλωσης, εάν περιλαμβάνουν αυτό το περιεχόμενο, είναι πιθανό να είχαν αρνητική επίδραση στη Μόλι”.
Η οικογένεια της είχε υποστηρίξει ότι ιστότοποι όπως το Pinterest και το Instagram “πρότειναν” κατά τη χρήση τους από την 14χρονη, λογαριασμούς ή δημοσιεύσεις που «προωθούσαν» την αυτοκτονία και τον αυτοτραυματισμό.
“Η Μόλι βρισκόταν σε μια μεταβατική περίοδο στη νεαρή της ζωή που δυσκόλευε ορισμένα στοιχεία επικοινωνίας”, είπε ο ιατροδικαστής.
Η μαθήτρια “εκτέθηκε σε υλικό που μπορεί να την είχε επηρεάσει αρνητικά και, επιπλέον, αυτό που είχε ξεκινήσει ως κατάθλιψη είχε γίνει μια πιο σοβαρή καταθλιπτική ασθένεια”, είπε ο κ. Walker.
Περιέγραψε μέρος του περιεχομένου που έβλεπε η Μόλι ως “ιδιαίτερα γραφικό” που “εξομάλυνε την κατάσταση της”, και χωρίς καμία αντιστάθμιση.
“Σε ορισμένες περιπτώσεις, το περιεχόμενο ήταν ιδιαίτερα παραστατικό, με την τάση να απεικονίζει τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία ως αναπόφευκτη συνέπεια μιας κατάστασης που δεν μπορούσε να ανακάμψει”, συνέχισε ο κ. Walker.
Κατά την έρευνα ακούστηκαν επίσης λεπτομέρειες για τα email που στάλθηκαν στη Μόλι από το Pinterest, με τίτλους όπως “10 pins κατάθλιψης που μπορεί να σας αρέσουν» και «νέες ιδέες για εσάς στην κατάθλιψη”.
To στέλεχος της Meta, Elizabeth Lagone, είπε ότι οι αναρτήσεις που η οικογένεια Russell υποστήριξε ότι “ενθαρρυνόταν” η αυτοκτονία, ήταν ασφαλείς όταν τις είδε η έφηβη.
Ο Judson Hoffman του Pinterest είπε στην έρευνα ότι ο ιστότοπος δεν ήταν “ασφαλής” όταν τον χρησιμοποίησε η Molly ενώ η πλατφόρμα εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο της Μόλυ.
Ο Sir Peter Wanless, Διευθύνων Σύμβουλος της Οργάνωσης για την Ασφάλεια των Παιδιών (NSPCC), δήλωσε:
“Η απόφαση θα πρέπει να προκαλέσει ρίγη σοκ στη Silicon Valley – οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να αναμένουν ότι θα λογοδοτήσουν όταν θέτουν την ασφάλεια των παιδιών σε δεύτερη μοίρα έναντι των εμπορικών τους αποφάσεων. Το μέγεθος της σημασίας που έχει αυτή η στιγμή για τα παιδιά παντού, δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
“Η οικογένεια της Μόλι θα πληρώνει για πάντα το τίμημα της άθλιας αποτυχίας της Meta και του Pinterest να την προστατεύσει από περιεχόμενο που κανένα παιδί δεν πρέπει να δει, αλλά το Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά σε κάθε γενιά για να αντιστραφεί αυτή η ανισορροπία μεταξύ των οικογενειών και της Big Tech”.
Πέρυσι (2020/21) η Childline παρέδωσε περισσότερες από 73.000 συμβουλευτικές συνεδρίες σχετικά με την ψυχική υγεία και την ίδια περίοδο υπήρξαν 24.200 συμβουλευτικές συνεδρίες σχετικά με σκέψεις ή συναισθήματα αυτοκτονίας.
Ο ιατροδικαστής σκοπεύει όπως δήλωσε, να εκδώσει μια αναφορά για την Πρόληψη των Μελλοντικών Θανάτων (PFD) η οποία θα προτείνει ενέργειες για το πώς να αποτραπεί η επανάληψη της υπόθεσης Μόλι Ράσελ.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Ράσελ, Oliver Sanders KC, ζήτησε από τον ιατροδικαστή να στείλει το PFD στο Instagram, το Pinterest, τη ρυθμιστική αρχή πολυμέσων Ofcom καθώς και στο Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού.