«Δεν αγγίζουμε την τσάντα»: Αυτή ήταν η προειδοποίηση που έλαβε η Καπρίτσια Πενάβιτς Μάρσαλ, επικεφαλής τότε του πρωτοκόλλου των ΗΠΑ, από έναν αξιωματούχο του παλατιού, όταν θέλησε να βοηθήσει την βασίλισσα Ελισάβετ με την τσάντα της κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα και της συζύγου του, Μισέλ, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ το 2011.
Η Μάρσαλ φυσικά, απολογήθηκε αμέσως μετά την ευγενική διόρθωση. Αλλά αναρωτήθηκε: Τι υπήρχε μέσα στην τσάντα της Αυτού Μεγαλειότητας; Η επικεφαλής του πρωτοκόλλου των ΗΠΑ, είχε συνηθίσει να παίρνει τις γυναικείες τσάντες κατά την διάρκεια επίσημων συναντήσεων. Έτσι, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ επρόκειτο να βγει στο γκαζόν του παλατιού για την τελετή άφιξης των Ομπάμα, η Μάρσαλ έκανε μια ελαφριά κίνηση προς τα εμπρός. «Καθώς η μονάρχης έκανε ένα βήμα, έκανα ένα σχόλιο στον ομόλογό μου, λέγοντάς του: ‘Ω Θεέ μου, η Αυτού Μεγαλειότητα έχει την τσάντα της’. Και στην συνέχεια έκανα μια τόσο δα μικρή κίνηση με το αριστερό μου πόδι » θυμάται η 56χρονη Μάρσαλ στην συνέντευξή της με το περιοδικό People, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της, «Protocol: The Power of Diplomacy and How to Make it Work for You».
«Τότε αυτός, και με τα δύο του χέρια με έσπρωξε προς τον τοίχο και είπε: ‘Μην αγγίζετε την τσάντα’ και του απάντησα: ‘Ω Θεέ μου. Λυπάμαι πολύ» λέει η Μάρσαλ και συνεχίζει: «Μου είπε: ‘Δεν αγγίζουμε ποτέ την τσάντα της’ και ζήτησαν συγνώμη λέγοντας πως δεν θα το ξανακάνω. Ρωτώντας τον εάν ξέρουμε τι υπάρχει μέσα στην τσάντα, μου απάντησε: ΄Δεν ξέρουμε τι έχει. Αλλά δεν την αγγίζουμε ποτέ’».
Η διπλωματία της τσάντας της βασίλισσας Ελισάβετ
Κι ενώ η Μάρσαλ είναι ειδική στην διπλωματική τέχνη της εθιμοτυπίας, είναι πάντα ανοιχτή να μάθει περισσότερα – ειδικά για την βασίλισσα Ελισάβετ. «Έμαθα αργότερα ότι ίσως χρησιμοποιεί την τσάντα ως σινιάλο» λέει τώρα η Μάρσαλ. «Αν την κρατά στο κάτω μέρος του χεριού της, αυτό σημαίνει ότι η συνάντηση πηγαίνει καλά. Αλλά την κατεβάσει κάτω, αυτό σημαίνει: ‘Βάλτε ένα τέλος τώρα. Θέλω να φύγω’. Βέβαια, ο κόσμος υποθέτει ότι στην τσάντα της έχει ένα κινητό τηλέφωνο, ώστε να μπορεί να τηλεφωνεί και να μιλά στα εγγόνια της, τα οποία λατρεύει».
Η αλληλεπίδραση της Μάρσαλ με τους υπαλλήλους του παλατιού είναι απλώς μία από τις πολλές διασκεδαστικές, αλλά και αγχωτικές στιγμές, που μοιράστηκε στο βιβλίο της, από τα 12 χρόνια θητείας της στον Λευκό Οίκο. Η ελπίδα της είναι πως οι αναμνήσεις και οι συμβουλές της θα παρέχουν καθοδήγηση, ώστε να μπορεί κάποιος να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους γύρω του – από κυβερνητικούς αξιωματούχους μέχρι γονείς σε τηλεδιασκέψεις με δασκάλους.
Πηγή: iefimerida.gr