Σε ελλείψεις τροφίμων, προειδοποιούν υπουργοί και σούπερ μάρκετ τον Ρίσι Σούνακ, ότι θα οδηγήσει το σχέδιό του για ανώτατα όρια τιμών «στυλ της δεκαετίας του 1970».
Η Ντάουνινγκ Στριτ σχεδιάζει να ζητήσει από τους λιανοπωλητές να συμφωνήσουν σε μέγιστες τιμές για ορισμένα βασικά αγαθά, όπως το ψωμί και το γάλα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές των τροφίμων και να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, η πρόταση καταδικάστηκε από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και έχει εξοργίσει τουλάχιστον δύο υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίοι είπαν ότι θα συνεπαγόταν με υπερβολική παρέμβαση στις αγορές και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις καθώς οι προμηθευτές μεταφέρουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, Tesco, Sainsbury’s, Morrisons και Waitrose υπερασπίστηκαν τη δήλωση της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής (BRC) που ανέφερε ότι το σχέδιο, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Telegraph, «δεν θα προκαλέσει καμία διαφορά στις τιμές» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει θέσει στόχο να μειώσει τον πληθωρισμό στο 5%, μέχρι το τέλος του 2023. Έχει ζητήσει ακόμη από το Υπουργείο Οικονομικών να βρει τρόπους για να μειώσει τις τιμές, μετά από μια απότομη αύξηση του κόστους ζωής που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η δέσμευση θεωρείται κεντρικής σημασίας για την προβολή των Συντηρητικών στους πολίτες, στις επόμενες γενικές εκλογές.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει πέσει από το 10,1% στο 8,7%, όμως οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 19,1% έως τον Απρίλιο, ένα υψηλό ρεκόρ.
Πηγή: ertnews.gr