Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Βρετανικές εκλογές: Όλα τα σενάρια για Brexit ανάλογα με το αποτέλεσμα

Brexit, λιτότητα και ασφάλεια και μετά από όλα αυτά εκλογές. Με την προεκλογική εκστρατεία να έχει διακοπεί δύο φορές λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων και με μερικά πολιτικά λάθη της Τερέζα Μέι που ήταν εκείνη η οποία ζήτησε πρόωρες εκλογές ώστε να αυξήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και να εξασφαλίσει το όραμα των Συντηρητικών για το Brexit να έχουν αλλάξει όχι μόνο την εκστρατεία της αλλά και να μειώσουν τη διαφορά με τον αντίπαλο της Τζέρεμι Κόρμπιν, σοσιαλιστή παλαιάς σχολής και αρχηγός των Εργατικών, ο οποίος ενίσχυσε τη δυναμική του επικεντρώνοντας στην ανισότητα, τη δωρεάν εκπαίδευση και σε αρκετά δισεκατομμύρια για τις δημόσιες δαπάνες.

Με τις εκλογές να βρίσκονται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα να αναμένονται να ανακοινωθούν στις 22:00 ώρα Λονδίνου (σε εμάς δηλαδή τα μεσάνυχτα). Ωστόσο διάφοροι ραδιοφωνικοί σταθμοί δίνουν ήδη exit polls. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν ξημερώματα Παρασκευής.

Αυτή τη στιγμή η Μέι έχει στη Βουλή των Κοινοτήτων διαθέτει πλειοψηφία, με μόλις όμως 330 έδρες από τις 650. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το αν εξασφαλίσει περισσότερες. Το Bloomberg αναλύει κάθε πιθανό σενάριο από την απόλυτη πλειοψηφία των Συντηρητικών αλλά και αυτή των Εργατικών.

Σενάριο πρώτο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με 100+ έδρες

Αν στόχος των εκλογών είναι να αποκτήσει η Μέι μια «απόρθητη θέση για τα επόμενα πέντε χρόνια», τότε αυτό θα μετρούσε ως μία ολοκληρωμένη αποστολή και θα έκλεινε τα στόματα των επικριτών της που την κατηγόρησαν για ανεπαρκή απόδοση στην προεκλογική εκστρατεία.

Σε περίπτωση επαλήθευσης αυτού του σεναρίου, η Μέι μπορεί να εφαρμόσει τη δική της εκδοχή του Brexit, γνωρίζοντας ότι οι επερχόμενοι βουλευτές των Τόρις θα πρέπει να είναι πιστοί σε αυτή. Ναι, έχει προειδοποιήσει ότι είναι πρόθυμη να απομακρυνθεί από μια «κακή» συμφωνία και ότι ο έλεγχος της μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα, αλλά μία μεγαλύτερη πλειοψηφία τής δίνει επίσης χώρο να κάνει συμβιβασμούς σε ζητήματα όπως τα χρήματα, ώστε να κερδίσει ένα μετα-Brexit εμπορικό πακέτο και μία μεταβατική περίοδο.

«Με αυτή την πλειοψηφία το κόμμα μπορεί να πει “λάθη έγιναν, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό”», δήλωσε ο Wyn Grant, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Warwick University. «Κάνει ένα σκληρό Brexit πολύ πιο πιθανό», συμπλήρωσε.

Σενάριο δεύτερο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με 50+ έδρες

Αυτό θα είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για την «ομάδα της Τερέζα Μέι» και θα καταστήσει την κυρία Μέι ευάλωτη απέναντι σε μια αμφισβήτηση της ηγεσίας της κατά τη διάρκεια των δύο ευαίσθητων χρόνων των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στο σχέδιό της για το Brexit, σε αυτή την περίπτωση θα βρισκόταν στο έλεος των ευρωσκεπτικιστών που ακολουθούν σκληρή γραμμή, περιορίζοντας το περιθώριό της να κάνει τις παραχωρήσεις που η ΕΕ μπορεί να ζητήσει για μία εμπορική συμφωνία ή για την μεταβατική περίοδο. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να διαισθανθούν την αδυναμία της και να επιδιώξουν να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον της.

«Οτιδήποτε λιγότερο από μια πλειοψηφία των 50 εδρών μοιάζει με στοίχημα που δεν έχει αποπληρωθεί και θα ήταν λιγότερο πιθανό να διαγωνιστεί (σ.σ.: η Μέι) στις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο Andrew Russell, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Σενάριο τρίτο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με λιγότερες από 10 έδρες

Αν η χώρα ξυπνήσει το πρωί της Παρασκευής με τη Μέι σε χειρότερη θέση από αυτή που ήταν όταν ανακοίνωσε τις εκλογές, οι μέρες της στην εξουσία θα μοιάζουν μετρημένες. Θα εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη των βουλευτών που έκαναν καμπάνια για το Brexit, μειώνοντας την πιθανότητα να εξομαλύνει την έξοδο πραγματοποιώντας συναλλαγές με την ΕΕ.

Με την αξιοπιστία της να έχει δεχθεί πλήγμα στη Βρετανία, οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη θέση της στη χώρα, γνωρίζοντας ότι μπορούν να πάρουν περισσότερα από αυτά που θέλουν ή ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν έναν διαφορετικό αντίπαλο σύντομα.

«Μπορεί να επανέλθει από αυτό; Όχι. Θα μοιάζει με τραυματισμένο ζώο», δήλωσε ο Steven Fielding, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. «Ο κόσμος θα αντιδράει σε αυτό, θα κάνει ερωτήσεις για την ηγεσία της. Δεν είναι μία ήττα σε αριθμούς, αλλά δεν είναι εντολή», συνέχισε.

Σενάριο τέταρτο: Καμία πλειοψηφία

Αυτό το σενάριο ανοίγει την πόρτα για μία πιθανή συμμαχία κομμάτων ώστε να πάρουν αρκετές έδρες για να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών -η «συμμαχία του χάους» που η Μέι προειδοποίησε επανειλημμένως τους ψηφοφόρους να απορρίψουν. Για το Brexit, πιθανότατα σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τη μεθεπόμενη εβδομάδα, καθώς η πολιτική τάξη της χώρας θα βυθιστεί σε μια εσωτερική κρίση, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό.

«Θα υπάρξει κατάρρευση», λέει ο Russel, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Θα σήμαινε κι άλλες εκλογές μέσα σε μερικούς μήνες και ολόκληρη η στρατηγική του Brexit θα κατέρρεε».

Οι πιθανότητες ενός πιο ήπιου Brexit θα αυξηθούν σε αυτή την περίπτωση, καθώς η Μέι θα ήταν απίθανο να οδηγήσει τους Τόρις σε άλλες εκλογές και ο Κόρμπιν θα προσπαθούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Ξαφνικά, η επιλογή της διαμονής στην ενιαία αγορά και η άρση της μετανάστευσης θα γίνουν εύλογες.

Οι κίνδυνοι είναι ότι στις αγορές ενδεχομένως να κυριαρχήσει η αβεβαιότητα, ενώ οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων θα καταστήσουν δυσκολότερη την επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Σενάριο πέμπτο: Πλειοψηφία των Εργατικών

Αυτό θα ήταν ένα σοκ, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κατεύθυνση του Brexit. O Κόρμπιν έχει πει ότι δέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και κατά καιρούς έχει αποφύγει να είναι τόσο σαφής. Σε μια άμεση βραχυπρόθεσμη βάση, οι συνομιλίες ενδέχεται να μετατεθούν. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενδέχεται επίσης να πεισθούν να καθυστερήσουν την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από τον Μάρτιο του 2019, για να δώσουν χρόνο στον Κόρμπιν να προχωρήσει σε κάποιον σχεδιασμό. «Το Brexit θα καθυστερήσει, ενώ οι Εργατικοί θα εργαστούν πάνω στο τι στο καλό θα κάνουν», δήλωσε ο Grant, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Warwick University.
Aν και ο Kόρμπιν έχει δημιουργήσει ομάδα Brexit -και ο Keir Starmer θα είναι πιο φιλικό πρόσωπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον David Davis- το ερώτημα είναι πώς θα σχηματίσει κυβέρνηση, με δεδομένο πόσοι πολλοί από τους βουλευτές του ήθελαν να φύγει πριν από έναν χρόνο.

Με την αγορά να βρίσκονται σε μία περίοδο αβεβαιότητας, υπάρχει το ενδεχόμενο να ανασυνταχθούν στην προοπτική μιας κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την «πρώτη μέρα» και να μην κάνει τον έλεγχο της μετανάστευσης «κόκκινη γραμμή» όπως η Μέι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων