Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Φίλιπ Χάμμοντ, παραδέχθηκε ότι η Βρετανία δεν είναι πλέον μία από τις πέντε κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες, καθώς έκανε μια δήλωση σχετικά με τον προϋπολογισμό, στο κοινοβούλιο, την Τετάρτη.
«Η Βρετανία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», δήλωσε ο Χάμοντ στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο.
Οι τελευταίοι αριθμοί, που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποκαλύπτουν ότι η Γαλλία θα περάσει μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο, στη φετινή κατάταξη των παγκόσμιων οικονομιών, με το χάσμα μεταξύ των δύο να προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά το 2018. Η αξιολόγηση βασίζεται στις προβλέψεις του ΑΕΠ, με το ΔΝΤ να λέει ότι η Γαλλία έχει ξεπεράσει τη Βρετανία για πρώτη φορά από το 2013.
Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία κατέχουν τις πρώτες θέσεις στη βαθμολογία του ΔΝΤ για το 2017, με τη Γερμανία και τη Γαλλία στην τέταρτη και πέμπτη θέση. Η Ινδία ακολουθεί τη Βρετανία, η οποία είναι τώρα η έκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να κατρακυλήσει περαιτέρω, καθώς η Ινδία αναμένεται να υπερπηδήσει τόσο τη Βρετανία όσο και τη Γαλλία το 2019.
Η πτώση της Βρετανίας προκαλείται από την επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, την πτώση των τιμών και το δραματικά ασθενέστερο εθνικό νόμισμα, πράγματα που ακολούθησαν την απόφαση της χώρας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η στερλίνα μειώθηκε κατά 12% έναντι του δολαρίου από την ιστορική ψήφο του Brexit, τον Ιούνιο του 2016. Η ασθενέστερη λίρα σημαίνει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για τα εισαγόμενα αγαθά. Ο πληθωρισμός ανέρχεται σήμερα στο 3%, με τους μισθούς να μην συμβαδίζουν με αυτό.
«Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευση των οικογενειών όπου τα πραγματικά εισοδήματα είναι υπό πίεση», δήλωσε ο Χάμοντ υποσχόμενος να μειώσει τις καθυστερήσεις στην πληρωμή παροχών, που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Σύμφωνα με τον Χάμοντ, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να δανειστεί 29,1 δισ. λίρες, περισσότερα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους 2021-22 από ό,τι περίμενε πριν από οκτώ μήνες.