Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Βρέθηκε ναός και γήπεδο «ποδοσφαίρου» των Αζτέκων στο κέντρο της πόλης του Μεξικού

Μετά από ανασκαφές στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού, βρέθηκε ένα τμήμα των θεμελίων ενός τεράστιου και στρογγυλού ναού των Αζτέκων, αφιερωμένος στον Θεό Εχεκάτλ, και ένα γήπεδο, στο οποιό, θεωρούν οι αρχαιολόγοι, πως οι Αζτέκοι έπαιζαν ένα τελετουργικό παιχνίδι μπάλας.

Οι χώροι αυτοί βρέθηκαν στην καρδιά της Πόλης του Μεξικού σε ένα κοινό δρομάκι πίσω από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, που οδηγεί στην κεντρική Πλατεία Ζόκαλο της Πόλης. Ο Ντιέγκο Πριέτο, επικεφαλής του κύριου ανθρωπολογικού και ιστορικού ινστιτούτου του Μεξικού, δήλωσε: “Λόγω τέτοιων ευρημάτων, μπορούμε να δείξουμε τις πραγματικές τοποθεσίες, τον προσανατολισμό και τις διαστάσεις κάθε οικοδομήματος που περιγράφηκε πρώτη φορά στα χρονικά (των κατακτητών)”.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τις περιγραφές των πρώτων Ισπανών κατακτητών που βρέθηκαν στην Τενοχτιτλάν, την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από αυτήν.

Βέβαια, μαζί με το ναό και το γήπεδο, οι ανασκαφείς έφεραν στο φως και μία στοίβα 32 αποκομμένων σπονδύλων ανδρικών λαιμών, η οποία βρέθηκε δίπλα στο γήπεδο. Ο αρχαιολόγος Ραούλ Μπαρέρα, δήλωσε: “”Ήταν μια θυσία που σχετίζεται με το παιχνίδι της μπάλας, δίπλα στη σκάλα. Οι σπόνδυλοι, ή οι λαιμοί, σίγουρα ανήκουν σε θύματα που θυσιάστηκαν ή αποκεφαλίστηκαν”.

Ο ναός είχε χτιστεί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αζτέκου αυτοκράτορα Αχουιζότλ (1486- 1502), ο οποίος ήταν πρόγονος του αυτοκράτορα Μοντεζούμα, ο οποίος ανατράπηκε από τον Ερνάν Κορτέζ κατά την πρώτη Ισπανική κατάκτηση του Μεξικού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων