Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες της NASA ανακαλύπτουν ίχνη νερού στον πλανήτη Άρη. Είναι η πρώτη φορά όμως που ανακάλυψαν νερό ουδέτερο ως προς την οξύτητά του, δηλαδή πόσιμο! Επτά μήνες μετά την προσεδάφισή του στον Άρη, το ρομπότ «Opportunity» της NASA, εντόπισε στον κρατήρα Ιντέβορ στρώματα λάσπης τα οποία σχηματίστηκαν με την ύπαρξη νερού. Αναλύοντας τα δείγματα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το νερό ήταν πόσιμο.
Νωρίτερα το σκάφος «Curiosity» αποσπώντας πέτρωμα από την κοιλάδα Yellowknife Bay του Άρη, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι στον πλανήτη υπήρχαν τα βασικά χημικά στοιχεία για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής αφού κατά την ανάλυση του πετρώματος ανακάλυψαν πως αποτελούνταν από οξυγόνο, θείο, υδρογόνο, φώσφορο, άνθρακα και άζωτο καθώς επίσης και από 20% άργιλο σύμφωνα με τον αναλυτή της Nasa Ντεβιντ Μπλέικ. Μάλιστα πιστεύεται ότι ο εν λόγω βράχος σχηματίστηκε από τρεχούμενο νερό και πως η κοιλάδα Yellowknife Bay αποτελεί ότι επέμεινε από ένα σύμπλεγμα ποταμών.
Την ίδια στιγμή στην Γιούτα, λειτουργεί το πρόγραμμα προσομοίωσης ζωής στον Άρη κατά οποίο η NASA προσπαθεί να διαπιστώσει αν είναι εφικτή η επιβίωση του ανθρώπου στον κόκκινο πλανήτη. Η επιλογή της περιοχής δεν είναι τυχαία αφού στη συγκεκριμένη έρημο οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιδανικά όμοιες με εκείνες του Άρη. Το πρόγραμμα ονομάζεται Mars Desert Research Station και συμμετέχουν συνολικά 125 φοιτητές και επιστήμονες οι οποίοι ζουν υπό τις συνθήκες ζωής του αφιλόξενου πλανήτη. Η καθημερινότητα της αποστολής στο πρόγραμμα προσομοίωσης στην Γιούτα αποτελείται από την συλλογή και ανάλυση των πετρωμάτων και την μελέτη του εδάφους ώστε να αναπτύξουν στρατηγικές επιβίωσης στον Άρη. Οι συμμετέχοντες για την «επιβίωσή» τους υποχρεούνται να φορούν διαστημικές στολές ίδιες με εκείνες που απαιτούνται για την επιβίωση των αστροναυτών στον Άρη και καλούνται να διαχειριστούν τις περιορισμένες προμήθειές τους σε τροφή, νερό, οξυγόνο και ηλεκτρική ενέργεια ενώ στην περίπτωση τεχνικού προβλήματος πρέπει να το διευθετήσουν μόνοι τους επιστρατεύοντας τις γνώσεις τους, την φαντασία τους και τα όσα διαθέσιμα μέσα έχουν.