Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα τις δικαστικές αποφάσεις, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στην απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η δημοσιονομική δυνατότητα λόγω κορωνοϊού έχει δυσκολέψει και τόνισε ότι η όποια καταβολή των χρημάτων θα γίνει βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου- που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι- για να ξεκαθαριστεί αν θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο αυτούς που προσέφυγαν δικαστικά.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του με την οποία είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), το ΣτΕ επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ, που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το ΣτΕ στη διάσκεψή του στην Ολομέλεια και με συντριπτική πλειοψηφία, έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Ο υπουργός Εργασίας ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα όλους τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά όλων των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα.
Σήμερα η απόφαση για 160.000 νέους δικαιούχους των 800 ευρώ
Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι σήμερα θα υπογραφεί η απόφαση για 160.000 νέους δικαιούχους των 800 ευρώ.
«Θα βγει στην Εφημερίδας της Κυβέρνησης και αμέσως αρχίζουν να ενεργοποιούνται οι διαδικασίες στην πλατφόρμα της Εργάνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πληρωμή και για αυτές τις κατηγορίες θα είναι 800 ευρώ και η λογική θα είναι ίδια με τους υπόλοιπους εργαζόμενους δηλαδή θα είναι για 45 ημέρες. Όπως ο ίδιος επεσήμανε είναι σημαντικό να είναι σωστό το IBAN ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές.