Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Βρούτσης: Παρατείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού

Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες για την τόνωση της εργασίας εξειδικεύει αυτήν την ώρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

«Απλώσαμε το δίχτυ προστασίας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» υπογράμμισε κατά την έναρξη των δηλώσεών του ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στην ειδική ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, που εφαρμόστηκε από τις 18 Μαρτίου. «Έκτοτε, εκμηδενίστηκαν οι απολύσεις» υποστήριξε.

Συγκρατήσαμε το μεγάλο κύμα απόλύσεων, είπε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Ο κ. Βρούτσης μίλησε για νέα φάση στήριξης της οικονομίας και κοινωνίας σε τρεις άξονες: επέκταση του πλαισίου έως τον Ιούνιο, πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ενίσχυση εποχικών εργαζομένων.

Για τον Μάιο, όπως είπε, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μπορούν να κρατήσουν έως το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Κλειστές επιχειρήσεις έως 100% σε αναστολή, ενώ παρατείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που θα είναι έκτακτο και προσωρινό, και θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, αρχικά με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στη συνέχεια, είπε ότι για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο θα επεκταθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η κυβέρνηση θα δώσει επίδομα 534 ευρώ και θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ενώ παρατείνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε για το νέο εργασιακό περιβάλλον, τονίζοντας ότι θα αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, των οποίων το ωράριο θα αλλάξει, εξαιτίας των νέων δεδομένων που δημιουργεί η πανδημία.

Το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

– Αναστολή σύμβασης, πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και αποζημίωση ειδικού σκοπού 100% (534 ευρώ το μήνα) σε επιχειρήσεις που δεν θα ανοιξουν

– Επίδομα ανεργίας σε όσους δεν θα προσληφθούν, γιατί δεν θ’ ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε εποχικούς εργαζομένους, για να προσληφθούν.

– Αναστολή πληρωμής φόρων για επιχειρήσεις και εργαζομένους, εφόσον παραμείνουν κλειστές, καθώς και σε Εστίαση, Τουρισμό, Μεταφορές, Πολιτισμό και Αθλητισμό.

– Μείωση προκαταβολής φόρου, τον Ιούλιο, με βάση τη μείωση τζίρου των μηνών από Μάρτιο έως Μάιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων