Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Βρούτσης: Πότε καταβάλλονται τα 800 και τα 600 ευρώ στους δικαιούχους

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε ότι το Δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά στους εργαζομένους από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί, ενώ στις υπόλοιπες επιχειρήσεις μπορεί να καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Διευκρινίσεις σχετικά με το πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους το επίδομα των 800 ευρώ – για εργαζομένους επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση – αλλά και για τα 600 ευρώ σε επιστήμονες έδωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργοδότες (ΕΡΓΑΝΗ) τα αιτήματα μέχρι τώρα έχουν φτάσει τις 460.000, αντιστοιχώντας σε 720.211 εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα που καταθέτουν αίτηση οι εργαζόμενοι (supportemployees.yeka.gr), οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις 120.000.

Πότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ
Κατά τον κ. Βρούτση, η πρώτη κατηγορία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με διοικητική εντολή, θα λάβει το επίδομα των 800 ευρώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ΑΦΜ – μέσα στον Απρίλιο – ενώ μέχρι τέλους Απριλίου θα καταβληθούν και τα επιδόματα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα κάνουν αίτηση έως τις 20 Απριλίου.

«Μια επιχείρηση μπορεί να έχει κάνει αίτηση μέχρι τις 20 Απριλίου που είναι η προθεσμία για τις πληγείσες επιχειρήσεις, οπότε ο εργαζόμενός τους μπορεί να τα πάρει και μετά τον Μάιο τα συγκεκριμένα χρήματα από τη δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων. Από τις πρώτες θα τα πάρουν όλοι μέσα στον Απρίλιο», διευκρίνισε ο υπουργός.
Τα 600 ευρώ σε επιστήμονες
Σε ό,τι αφορά τα 600 ευρώ για περισσότερους από 180.000 επιστήμονες, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα πιστωθούν μέσα στον Απρίλιο μέσω μιας διαδικασίας τηλεκατάρτισης.

«Τα λεφτά θα είναι καθαρά, αφορολόγητα, μη συμψηφιστέα, μη κατασχετέα» είπε και προανήγγειλε πως εντός ολίγων ωρών θα αναρτηθεί η πρόσκληση.
Όπως είπε, αίτηση θα μπορούν να κάνουν από την άλλη Πέμπτη όλοι οι επιστήμονες – γιατροί, δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, μηχανικοί, καθώς και γιατροί, οδοντίατροι, οικονομολόγοι, λογιστές.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή, τα πρώτα 400 ευρώ θα πιστωθούν σύμφωνα με τον κ. Βρούτση τη Μεγάλη Πέμπτη στους δικαιούχους που έχουν ενεργοποιήσει το voucher, ενώ το τέλος Απριλίου θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι θα ακολουθήσει νέα παρέμβαση ύψους 800 ευρώ για τους επιστήμονες από τον Μάιο και μετά, σε συνέχεια του προγράμματος ύψους 600 ευρώ από κοινοτικούς πόρους.

Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα
Σχετικό με το Δώρο Πάσχα, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι θα καταβληθεί κανονικά στους εργαζομένους επιχειρήσεων που δεν έχουν πληγεί.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί, η καταβολή του Δώρου Πάσχα μπορεί να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2020.

«Εξαγγείλαμε με τον κ. Σταϊκούρα ότι το συμπληρωματικό τμήμα του Δώρου που θα απολεσθεί από τους εργαζόμενους ως μη δεδουλευμένο για τμήμα Μαρτίου και Απρίλιο θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό» σημείωσε.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το βάθος και την ένταση της κρίσης»
Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε, αναφερόμενος στον οικονομικό προγραμματισμό, πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το βάθος και την ένταση της κρίσης».

Τόνισε, σχετικά με τη χρονική περίμετρο, ότι θα διευρυνθεί και για τον Μάιο εφόσον επεκταθεί η διάρκεια της κρίσης.

«Είμαστε έτοιμοι για Μάρτιο, Απρίλιο αλλά και για Μάιο» τόνισε ο κ. Βρούτσης και επέμεινε πως «όσο πιο καλά συμπεριφερθούμε τόσο πιο σύντομα θα βγούμε από την κρίση».

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης στην Ελλάδα, στη σκιά της πανδημίας κορονοϊού, αντιστοιχούν στο 3,6% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των παρεμβάσεων στις ευρωπαϊκές χώρες ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων