“Κενό γράμμα” αποδείχθηκε η προσπάθεια για 24ωρη εκεχειρία στο Σουδάν καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν με κατηγορίες εκατέρωθεν μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών για την παραβίασή της. Την ίδια ώρα ο απολογισμός νεκρών και τραυματιών συνεχώς αυξάνεται, ενώ σύμφωνα με το CNN ένοπλοι φέρονται να εισέβαλαν στα σπίτια ανθρώπων που εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς προχωρώντας σε κλοπές και βιασμούς. Χθες η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως μία από τις διπλωματικές αυτοκινητοπομπές της δέχθηκε πυρά και η ΕΕ ότι ο πρεσβευτής της δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του. Την ίδια ώρα η αγωνία για τους 150 Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα παραμένει καθώς δεν μπορεί να υπάρξει απομάκρυνση τους εάν δεν εξασφαλιστούν ασφαλείς δίοδοι, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, τονίζοντας πως το καλύτερο μέτρο αυτοπροστασίας αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή των μετακινήσεων.
Θνησιγενής εκεχειρία
Τα αραβικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν ζωντανά από την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ ισχυρές εκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές ακόμα και μετά την ώρα που υποτίθεται είχε ξεκινήσει η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.
Οι μάχες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είναι σε εξέλιξη για την πέμπτη ημέρα τους στο Χαρτούμ, τόσο κοντά στη διοίκηση του στρατού και το προεδρικό μέγαρο, όσο και κοντά σε δύο βάσεις των RSF στα βόρεια και δυτικά της πρωτεύουσας. Οι κάτοικοι της χώρας, παραμένουν παγιδευμένοι στα σπίτια τους, συχνά χωρίς ρεύμα και νερό, πασχίζοντας να μείνουν εκτός διασταυρούμενων πυρών.
Χθες ο διοικητής των RSF, δήλωσε ότι θα υποστήριζε μια 24ωρη “εκεχειρία”, την οποία ο στρατός αρνήθηκε ότι γνώριζε προτού κατηγορήσει τις RSF για την παραβίασή της. Οι RSF, σε ανάρτησή τους στο Facebook, κατηγόρησαν τον στρατό για την παραβίαση της συμφωνίας.
Τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.600 έχουν τραυματιστεί στις ταραχές, σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επικαλούνται το Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας του Σουδάν.
Ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των αντίπαλων πλευρών για την ευθύνη των επιθέσεων
Σύμφωνα με αναφορές σε εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ το οποίο επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN, ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτια εργαζομένων στον Οργανισμό, όπως και υπαλλήλων άλλων διεθνών οργανισμών, στο κέντρο του Χαρτούμ. Κατά τις ίδιες αναφορές, οι ένοπλοι επιτέθηκαν σεξουαλικά σε γυναίκες και έκλεψαν αντικείμενα και αυτοκίνητα. “Στο Χαρτούμ ένοπλο ένστολο προσωπικό, που φέρεται να ανήκει στην RSF, εισέρχεται στις κατοικίες των ομογενών, χωρίζει άνδρες και γυναίκες και τους παίρνει μακριά”, αναφέρεται στην έκθεση. Αναφέρθηκε επίσης ένα περιστατικό βιασμού.
Οι RSF διέψευσαν αυτές τις αναφορές, σχολιάζοντας ότι δεν επιτέθηκε ποτέ σε προσωπικό ή υπαλλήλους του ΟΗΕ και ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, και κατηγορώντας το αντίπαλο στρατόπεδο του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν για προβοκάτσια: “Αυτός είναι ο νέος απελπισμένος τρόπος μάχης του στρατού του Μπουρχάν. Προμηθεύουν τους ανθρώπους τους με ομοιόμορφο ρουχισμό των RSF, ώστε να μπορούν να διαπράττουν εγκλήματα κατά αμάχων και πρεσβειών και άλλων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, ώστε η εικόνα και η προοπτική των RSF να καταστραφεί εντός και εκτός συνόρων”.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Σουδάν (SAF) αρνήθηκαν ότι τα στρατεύματά τους εμπλέκονται στις επιθέσεις και παρέπεμψαν σε προηγούμενη δήλωση σχετικά με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρονται να διέπραξαν οι δυνάμεις των RSF.
Το Χαρτούμ βρίσκεται αιχμάλωτο στην αιματηρή διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του Μπουρχάν, του στρατιωτικού αρχηγού του Σουδάν, και του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλο, γνωστού και ως Χεμεντί, ο οποίος είναι επικεφαλής των RSF.
Άκαρπες ακόμα οι διπλωματικές προσπάθειες
Οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, με τον ΟΗΕ να καλεί τις αντίπαλες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες τους χωρίς όμως να τους πείθει. “Δεν υπάρχουν σημάδια πραγματικής ύφεσης των μαχών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι μίλησε με τους δύο στρατηγούς και “υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός”.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, είχαν επίσης καλέσει την Τρίτη τα αντιμαχόμενα μέρη να “τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες”, καθώς ακούγονταν δυνατές εκρήξεις στο Χαρτούμ, όπου πολιτοφύλακες με τουρμπάνια και στολές περιφέρονταν στους δρόμους.
Ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν τρόπους για να “σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση, να τερματιστεί η βία και να κατευναστούν οι εντάσεις” στο Σουδάν.
Η Αιγύπτος, η οποία ασκεί επιρροή στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε ότι συζήτησε με τη Σαουδική Αραβία, το Νότιο Σουδάν και το Τζιμπουτί -όλοι στενοί σύμμαχοι του Σουδάν- “την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας”.
Και οι δύο στρατηγοί έχουν περιγράψει τους εαυτούς τους ως σωτήρες του Σουδάν και “θεματοφύλακες της δημοκρατίας”. Οι ίδιοι είναι και οι ενορχηστρωτές του πραξικοπήματος του 2021.
Οι μάχες που ξεκίνησαν το Σάββατο ήταν η κατάληξη των διαφωνιών μεταξύ του Μπουρχάν και του Ντάγκλο σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ενσωμάτωση των RSF στον τακτικό στρατό – βασική προϋπόθεση για μια τελική συμφωνία με στόχο την επανέναρξη της δημοκρατικής μετάβασης.
Και οι δύο ισχυρίζονται ότι ελέγχουν βασικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου και του προεδρικού μεγάρου. Μέχρι στιγμής κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι ισχύει. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως ΜΚΟ έχουν αναστείλει προσωρινά τις επιχειρήσεις τους στη χώρα, την ώρα που το ένα τρίτο του πληθυσμού χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Σημειώνεται ότι τρεις υπάλληλοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ είναι μεταξύ των νεκρών.