Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Wall Street: Απώλεια στήριξης και στα αμερικανικά χρηματιστήρια λόγω φόβου νέας ύφεσης

Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με απότομη πτώση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η τελευταία αύξηση των μολύνσεων θα σταματήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 569 μονάδες, ή -2,1%. Ο S&P 500 έπεσε κατά 1,8% και ο Nasdaq Composite διαπραγματευόταν 1,7% χαμηλότερα λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στις Η.Π.Α. αυξήθηκαν κατά 71.832 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται κατά 5% ή περισσότερο σε 36 πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Covid Tracking Project.

Αυτή η αύξηση οδήγησε αρκετές χώρες να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα. Στις Η.Π.Α., η πολιτεία του Ιλινόις απαγόρευσε την εστίαση σε κλειστούς χώρους στο Σικάγο.

«Νομίζω ότι θα υπάρξουν αιτήματα για νέα κλειδώματα, όπως στο Σικάγο», είπε ο επενδυτής και σύμβουλος Τζιμ Κρέιμερ στο CNBC την Τετάρτη. «Λοκντάουν χωρίς κρατικά τονωτικά, έχουν το αποτέλεσμα που βλέπουμε. Είναι κρίμα γιατί, αν υπήρχε τόνωση, τότε θα επικεντρωνόμασταν στα αποτελέσματα και τα κέρδη – και τα κέρδη στην πραγματικότητα είναι πολύ καλά», είπε.

Οι μετοχές που θα πληγούν περισσότερο από νέα περιοριστικά μέτρα ή την επιβράδυνση στο άνοιγμα της οικονομίας και την επαναφορά της κατανάλωσης χτυπήθηκαν βαριά στις προσυνδριακές διαπραγματεύσεις. Οι μετοχές της Delta Air Lines υποχώρησαν κατά 2,5% ενώ της Royal Caribbean έπεσαν κατά 3%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ήταν επίσης υπό πίεση.

Ο γερμανικός δείκτης Dax μειώθηκε σχεδόν 4% και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 3,4%. Το FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 2,3%.

Οι επενδυτές στράφηκαν σε ομόλογα στην αναζήτησή τους για ασφάλεια. Η 10ετής απόδοση του αμερικανικού Δημοσίου σημείωσε πτώση στο 0,75%. Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe (VIX), γνωστός στη Wall Street ως «βαρόμετρο φόβου» της αγοράς, σημείωσε άνοδο άνω της τιμής 37 – φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Σεπτεμβρίου.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τους περιορισμούς κινητικότητας που σχετίζονται με το COVID-19 και την πολιτική των ΗΠΑ σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη για το υπόλοιπο της χρονιάς», δήλωσε ο Μαρκ Χέφελε, διευθυντής επενδύσεων στην UBS.

«Με δέκα υποψήφιους εμβολίων σε δοκιμές στα τέλη της φάσης σε παγκόσμιο επίπεδο, το κεντρικό μας σενάριο είναι ότι οι περιορισμοί μπορούν να αρχίσουν να αίρονται μέχρι το 2ο 21, βοηθώντας τα εταιρικά κέρδη να ανακάμψουν στα υψηλά προ-πανδημίας επίπεδα έως τα τέλη του 2021», είπε.

Κέρδη
Η Wall Street εστιάζουν επίσης την τελευταία «φουρνιά» ανακοίνωσης εταιρικών κερδών για το προηγούμενο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του τεχνολογικού γίγαντα Microsoft.

Η Microsoft ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα για το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις στον τομέα του cloud computing αυξήθηκαν απότομα. Παρόλα αυτά , η μετοχή υποχώρησε ως και κατά 1,9% προσυνεδριακά.

Η Boeing ανέφερε ζημιές στο τρίμηνο που ήταν μικρότερες από τις αρχικώς εκτιμηθείσες, αλλά η εταιρεία δήλωσε ότι θα καταργήσει χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας έως το 2021 καθώς προσαρμόζεται στη μακροπρόθεσμη πτώση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια. Οι μετοχές της Boeing κινήθηκαν ελαφρώς θετικά.

Οι μετοχές της General Electric σημείωσαν άνοδο άνω του 3% στις διαπραγματεύσεις στην αγορά πριν από την Τετάρτη, αφού η εταιρεία ανέφερε ισχυρότερα από τα προβλεπόμενα έσοδα και κέρδος προσαρμοσμένη κατά το τρίτο τρίμηνο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων