Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Washington Post: Ακόμα δεν ανέλαβε και αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μπάιντεν

Ακόμα ένα σημάδι που δείχνει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει την νίκη Μπάιντεν, πράγμα που διαταράσσει την μεταβίβαση της εξουσίας, είναι ότι το καθύλην αρμόδιο άτομο που είναι επιφορτισμένο με την αρμοδιότητα να δίνει πόρους στην ομάδα μετάβασης από μία Διοίκηση σε μία άλλη, αρνείται να υπογράψει μια επιστολή που επιτρέπει στην ομάδα μετάβασης του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν να ξεκινήσει επισήμως το έργο της αυτή την εβδομάδα.

Ο διαχειριστής της Γενικής Διοίκησης Υπηρεσιών, ένας χαμηλού προφίλ οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τα ομοσπονδιακά κτίρια, έχει έναν ελάχιστα γνωστό ρόλο όταν εκλέγεται ένας νέος πρόεδρος: να υπογράψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα δίνοντας επίσημα εκατομμύρια δολάρια, καθώς και να δώσει πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, χώρους γραφείων και εξοπλισμό εγκεκριμένο για τις ομάδες μετάβασης του νικητή που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους.

Αυτό ισοδυναμεί με επίσημη δήλωση αποδοχής από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εκτός των μέσων ενημέρωσης, του νικητή του προεδρικού αγώνα.

Ωστόσο, το απόγευμα της Κυριακής, σχεδόν 36 ώρες μετά την προβολή του Μπάιντεν ως νικητή, η Διοικήτρια της GSA Emily Murphy δεν είχε γράψει τέτοια επιστολή. Και η κυβέρνηση Τραμπ, με τον πρόεδρο να μην έχει παραδεχτεί την ήττα του τις εκλογές, δεν έχει άμεσα σχέδια να υπογράψει. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη μεταβατική καθυστέρηση στη σύγχρονη ιστορία, εκτός από το 2000, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη διαφωνία επανάληψης μεταξύ του Αλ Γκορ και του Τζορτζ Μπους τον Δεκέμβριο.

«Δεν έχει γίνει ακόμη επιβεβαίωση», είπε η Pamela Pennington, εκπρόσωπος της GSA, «και η Διοικητής της υπηρεσίας θα συνεχίσει να τηρεί και να πληροί όλες τις απαιτήσεις που εκπορεύονται από τον νόμο».

Η δήλωση της GSA άφησε τους εμπειρογνώμονες σε ομοσπονδιακές μεταβάσεις να αναρωτηθούν πότε θα ξεκινήσει ο Λευκός Οίκος – όταν ο πρόεδρος έχει εξαντλήσει τις νομικές του οδούς για να πολεμήσει τα αποτελέσματα, ή την επίσημη ψηφοφορία του εκλογικού σώματος τον Δεκέμβριο. 14; Υπάρχουν 74 ημέρες, από την Κυριακή, μέχρι την τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Η απόφαση έστρεψε την προσοχή στην Murphy, της οποίας η τετραετής θητεία χαρακτηρίστηκε από πολλές αντιπαραθέσεις που αφορούσαν τον πρόεδρο, ένα ασυνήθιστα υψηλό προφίλ για μία υπηρεσία που δεν είναι καθόλου γνωστή έξω από την Ουάσιγκτον.

Η καθυστέρηση έχει επιπτώσεις τόσο πρακτικές όσο και συμβολικές.

Κηρύσσοντας τον «φαινομενικό νικητή» των προεδρικών εκλογών, ο διαχειριστής της GSA απελευθερώνει συστήματα υπολογιστών και χρήματα για μισθούς και διοικητική υποστήριξη για τη μαμούθ επιχείρηση να ιδρύσει μια νέα κυβέρνηση – 9,9 εκατομμύρια δολάρια φέτος.

Οι υπάλληλοι μετάβασης λαμβάνουν κυβερνητικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Παίρνουν χώρους γραφείου σε κάθε ομοσπονδιακό γραφείο. Μπορούν να αρχίσουν να συνεργάζονται με το Γραφείο Κυβερνητικής Δεοντολογίας για την επεξεργασία οικονομικών εντύπων και εντύπων σύγκρουσης συμφερόντων για τους υποψηφίους τους.

Και έχουν πρόσβαση σε ανώτερους αξιωματούχους, τόσο πολιτικούς διορισμένους της εξερχόμενης διοίκησης όσο και δημόσιους υπαλλήλους σταδιοδρομίας, οι οποίοι αναμεταδίδουν τις τρέχουσες προτεραιότητες και σχέδια ενός οργανισμού, τις επερχόμενες προθεσμίες, τους προβληματικούς τομείς και τους κινδύνους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι μια επιχείρηση 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ενώ η ομάδα του Μπάιντεν δεν είναι νέα για την κυβέρνηση, η πρόσβαση είναι κρίσιμη, ανέφεραν ειδικοί.

Η ομάδα του Μπάιντεν μπορεί να προχωρήσει για να λάβει προκαταρκτικές εκκαθαρίσεις ασφαλείας και να ξεκινήσει ελέγχους ιστορικού του FBI σε πιθανούς υποψηφίους που απαιτούν επιβεβαίωση από τη Γερουσία.

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης που δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως είπε ότι κάθε υπηρεσία έχει καταρτίσει λεπτομερή σχέδια μετάβασης για μια νέα διοίκηση, αλλά δεν θα κυκλοφορήσει στην ομάδα του Μπάιντεν έως ότου δηλωθεί επίσημα ο νικητής.

Ο Τραμπ ήταν ανθεκτικός στη συμμετοχή σε μια μετάβαση – φοβούμενος ότι είναι κακός οιωνός – αλλά έχει επιτρέψει στους κορυφαίους βοηθούς να συμμετάσχουν εφόσον οι προσπάθειες δεν γίνουν δημόσιες, ανέφεραν αξιωματούχοι της διοίκησης. Είναι απίθανο να παραδεχτεί ότι έχει χάσει ή συμμετάσχει σε παραδοσιακές δραστηριότητες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Σε μια κλήση την Παρασκευή με αξιωματούχους της διοίκησης, η Mary Gibert, η επικεφαλής της προεδρικής ομάδας μετάβασης στην GSA, είπε στους συναδέλφους ότι το πρακτορείο ήταν σε κατάσταση αναμονής και να μην φιλοξενήσει άτομα από ομάδες του Μπάιντεν μέχρι να υπάρξει «βεβαιότητα». Δεν έδωσε κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε αναμενόταν.

Η καθυστέρηση έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα για κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για τη διανομή ενός πιθανού εμβολίου κορωνοϊού, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η GSA έχει συμμετάσχει στον προγραμματισμό της μετάβασης από την υπογραφή του Προεδρικού Μεταβατικού Νόμου το 1963. Έκτοτε, ο οργανισμός έχει εντοπίσει τον νικητή εντός ωρών ή μιας ημέρας από τις προβολές των μέσων ενημέρωσης και εβδομάδες πριν τα αποτελέσματα γίνουν επίσημα από το εκλογικό σώμα.

Ο Κρις Λου, ο οποίος υπηρέτησε ως πρώην πρόεδρος μετάβασης του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, υπενθύμισε ότι αφού ο Ομπάμα ανακηρύχθηκε νικητής του αείμνηστου γερουσιαστή Τζον Μακέιν στις 4 Νοεμβρίου, κοιμήθηκε για να ξυπνήσει νωρίς το επόμενο πρωί για να ανοίξει το γραφείο μετάβασης . Έχασε την κλήση από τον ενεργό διαχειριστή της GSA, Jim Williams, τον ενημέρωσε ότι είχε υπογράψει ήδη τους μεταβατικούς πόρους στην ομάδα του Ομπάμα

Αλλά κάτω από τον Τραμπ, δύο ζητήματα προσωπικής σημασίας για την πρόεδρο έγιναν σχεδόν σταθερές πηγές διαμάχης γι ‘αυτήν: η μίσθωση που κατέχει η εταιρεία του Τραμπ με την υπηρεσία για το ξενοδοχείο στην DC, που βρίσκεται στο ομοσπονδιακό περίπτερο Old Post Office Pavilion και η προγραμματισμένη ενοποίηση του Έδρα του FBI.

Και τα δύο έργα έχουν πιέσει την Murphy στο καθήκον να υπερασπιστεί τον πρόεδρο και οι ενέργειές της προκάλεσαν κριτική τόσο από τον παρατηρητή του οργανισμού όσο και από τους Κογκρέσου Δημοκρατικούς.

Η ξενοδοχειακή μίσθωση του Trump υπογράφηκε με την υπηρεσία πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τραμπ και παραιτήθηκε από τη θέση του με την εταιρεία όταν εισήλθε στο γραφείο. Αλλά διατήρησε την κυριότητα της επιχείρησής του, επιτρέποντάς του να επωφεληθεί από το ακίνητο ενώ ήταν στο γραφείο.

Οι δημοκράτες πραγματοποίησαν επανειλημμένες ακροάσεις για να πάρουν μια καλύτερη εξήγηση για το πώς η υπηρεσία αποφάσισε να επιτρέψει στον Τραμπ να διατηρήσει τη μίσθωση δεδομένου ότι το Σύνταγμα απαγορεύει στους προέδρους να δεχτούν δώρα ή πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες συχνά προστατεύουν το ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τον Murphy, η GSA αρνήθηκε επανειλημμένα να παράσχει έγγραφα στους House Democrats, συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων καταστάσεων εισοδήματος που λαμβάνει από την εταιρεία του Trump.

Πέρυσι, ο γενικός επιθεωρητής του οργανισμού αποφάσισε ότι η GSA “αθέμιτα” αγνόησε αυτές τις ανησυχίες επιτρέποντας στην εταιρεία του Trump να διατηρήσει τη μίσθωση. Η GSA υπερασπίστηκε τον εαυτό της λέγοντας ότι η έρευνα «δεν βρήκε αδικαιολόγητη επιρροή, πίεση ή αδικαιολόγητη συμμετοχή οποιουδήποτε είδους από κανέναν».

Ο Trump παρενέβη προσωπικά στο πιο σημαντικό έργο ακινήτων σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο του πρακτορείου: το σχέδιο κατασκευής νέας έδρας του FBI που θα επέτρεπε στο γραφείο να βγει από το καταρρέον και ανασφαλές κτίριο του J. Edgar Hoover.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους στο αξίωμά του, ο Τραμπ και η GSA ακύρωσαν απότομα ένα διμερές σχέδιο για την κατασκευή μιας νέας προαστιακής έδρας για το πρακτορείο, εξοργίζοντας τους Δημοκρατικούς που είχαν εργαστεί περισσότερο από μια δεκαετία στο έργο και οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ο Τραμπ ακύρωσε το έργο επειδή δεν ήθελε να χτιστεί ένα ανταγωνιστικό ξενοδοχείο στη θέση του κτιρίου Hoover, μια τοποθεσία κάτω από το ξενοδοχείο του. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η δραστηριότητα του προέδρου δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση.

Washington Post: A little-known Trump appointee is in charge of handing transition resources to Biden — and she isn’t budging

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων