Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Washington Post: Το δίκτυο που κρύβεται πίσω από τα κινήματα κατά του lockdown

Οι διαφημίσεις στο Facebook ακούγονται λαϊκίστικες και παθιασμένες: «Οι άνθρωποι ξεσηκώνονται ενάντια στην τρελή απαγόρευση κυκλοφορίας», είπαν. «Παλεύουμε να απαιτήσουμε από τους εκλεγμένους αξιωματούχους μας να ανοίξουν ξανά την Αμερική».

Ωστόσο, οι αναρτήσεις στο Facebook, χρηματοδοτούνται από μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Convention of States, δεν είναι προϊόν μόνο μιας λαϊκής εξέγερσης. Αντ ‘αυτού, αντιπροσώπευαν ένα ευρύ καλά χρηματοδοτούμενο δίκτυο που στόχος ήταν να υπονομεύσουν τα μέτρα που θέτουν οι ιατροί για να περιοριστεί ο κορωνοϊός, τα οποία οι διαμαρτυρόμενοι τα χαρακτηρίζουν υπερβολικά, ενώ για τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω τα μέτρα αυτά αποτελούν κίνδυνο οικονομικής πτώσης και μπορούν να βλάψουν τις πολιτικές προοπτικές του Προέδρου Τραμπ.

Ένα δίκτυο δεξιόστροφων ατόμων και ομάδων, με τη βοήθεια των ευέλικτων διαδικτυακών στολών, βοήθησε στην επώαση της έντασης που ξεσπά στις κρατικές πρωτεύουσες σε ολόκληρη τη χώρα. Ο ακτιβισμός είναι οργανικός, αλλά ενισχύεται επίσης, και σε ορισμένες περιπτώσεις συντονίζεται, από μακροχρόνιους συντηρητικούς ακτιβιστές, των οποίων οι ισχυρές επιχειρήσεις αρχικά δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια των Ρεπουμπλικανών μεγαλοδωρητών.

Η πρωτοβουλία, που στοχεύει στον περιορισμό της ομοσπονδιακής εξουσίας, αξιοποιεί τώρα το εκτεταμένο εθνικό δίκτυο και το ψηφιακό οπλοστάσιό της για να βοηθήσει στη συσσώρευση διασκορπισμένων διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας την αντιπολίτευση στις διαταγές των «μένουμε στο σπίτι» να φαίνονται πιο διαδεδομένες από ό, τι προτείνουν οι δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις τοπικές οδηγίες που τους ενθαρρύνουν να μείνουν στο σπίτι τους ως covid-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κοροναϊό, καταστρέφει τη χώρα, σκοτώνοντας περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι στιγμής. Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων επιδημιολόγων που συμβουλεύουν τον Λευκό Οίκο, συμφωνούν ότι οι σαρωτικοί περιορισμοί αντιπροσωπεύουν την πιο αποτελεσματική στρατηγική μετριασμού εάν δεν υπάρχει εμβόλιο, το οποίο θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από ένα χρόνο.

Ακόμη, οι διαμαρτυρίες ενθαρρύνθηκαν από ορισμένους συμμάχους του προέδρου έξω από τον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένου του Stephen Moore, που κάποτε κατείχε κορυφαία θέση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Η μεγάλη πίεση στα δεξιά συμπίπτει με σημαντικές αλλαγές πολιτικής σε ορισμένα κράτη, ειδικά σε εκείνες με τους Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες. Η Γεωργία, η Νότια Καρολίνα και το Τενεσί έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς τους τις τελευταίες ημέρες αφού υποκλίθηκαν στην πίεση και επέβαλαν εκτεταμένες οδηγίες.

Οι διαμαρτυρίες θυμίζουν με κάποιους τρόπους το κίνημα για Tea Party και τις διαδηλώσεις εναντίον του νόμου περί προσιτής φροντίδας που ξέσπασε το 2010, ο οποίος περιελάμβανε επίσης ένα μείγμα ακτιβισμού εντός της χώρας και έξυπνη χρηματοδότηση από το παρασκήνιο.

Για τη κίνηση Covention of States, η δημόσια υγεία αποτελεί ασυνήθιστο αγαθό. Ιδρύθηκε για να προωθήσει μια σύμβαση που θα προσθέσει μια τροποποίηση ισορροπημένου προϋπολογισμού στο Σύνταγμα. Αυτή η ίδια αντικυβερνητική ώθηση ζωντανεύει τώρα την εκστρατεία του γκρουπ κατά των προφυλάξεων του coronavirus.

Το πρότζεκτ Convention of States, εν τω μεταξύ, έλαβε υποστήριξη από την DonorsTrust, έναν φορολογικά απαλλαγμένο οικονομικό κολοσσό δεξιών αντιλήψεων που δεν αποκαλύπτουν τους συντελεστές της. Το ίδιο ταμείο βοήθησε να χρηματοδοτήθει το Ίδρυμα Ελευθερίας του Αϊντάχο, το οποίο ενθαρρύνει τις διαμαρτυρίες για μια εντολή παραμονής στο σπίτι που επιβλήθηκε από τον Ρεπουμπλικανικό κυβερνήτη, Μπραντ Λιτ.

Το 2014, ένα χρόνο πριν από την έναρξη της πρωτοβουλίας του Convention of States, οι Citizens for Self-Governance έλαβαν 500.000 $ από το Ίδρυμα Οικογένειας Mercer, μια δωρεά που είπε ο Meckler ότι βοήθησε στην εκκίνηση της εκστρατείας. Η Mercer αρνήθηκε να σχολιάσει.

Washington Post: The anti-quarantine protests seem spontaneous. But behind the scenes, a powerful network is helping
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων