Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Washington Post: Δύσκολες στιγμές για τις ΗΠΑ – Πολλοί Αμερικανοί κλέβουν τρόφιμα για να επιβιώσουν στην πανδημία

Τον πρώτο καιρό της πανδημίας, ο Joo Park παρατήρησε μια ανησυχητική αλλαγή στην αγορά που διαχειρίζεται κοντά στο κέντρο της Ουάσιγκτον: Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, είχε εντοπίσει κάποιον να παίρνει ένα πακέτο κρέατος, μια σακούλα ρυζιού ή άλλα τρόφιμα και να τα κρύβει σε ένα πουκάμισο ή κάτω από ένα σακάκι. Οι πάνες, το σαμπουάν και το απορρυπαντικό πλυντηρίου άρχισαν επίσης να εξαφανίζονται σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Από τότε, είπε, οι κλοπές έχουν υπερδιπλασιαστεί στο Capitol Supermarket – παρόλο που τώρα στέλνει περισσότερους υπαλλήλους στην είσοδο, ζητά από τους αγοραστές να αφήσουν σακίδια μπροστά και να εμφανίζουν αντικείμενα υψηλής κλοπής, όπως απολυμαντικό χεριών και ζύμη ψησίματος σε πιο εμφανείς περιοχές. Ο Παρκ δεν καλεί συνήθως την αστυνομία, επιλέγοντας αντ ‘αυτού να εμποδίσει τους επιστρέφοντες να επιστρέψουν.

Η ύφεση του κορωνοϊού δημιούργησε ένα αδυσώπητα υψηλό ποσοστό ανεργίας και οικονομικής αβεβαιότητας. Το κυβερνητικό κίνητρο που κράτησε εκατομμύρια Αμερικανούς από το να πέσουν στη φτώχεια νωρίτερα στην πανδημία έχει πάει πολύ καιρό, και η νέα βοήθεια παραμένει μια κουκίδα στον ορίζοντα μετά από μήνες αδράνειας του Κογκρέσου. Η πείνα είναι ιστορική, σε επίπεδα που δεν παρατηρούνται εδώ και δεκαετίες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα αυξανόμενο υποσύνολο Αμερικανών να κλέβουν τρόφιμα για να επιβιώσουν.

Η κλοπή καταστημάτων αυξάνεται σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη και σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι στην προηγούμενη οικονομική ύφεση, σύμφωνα με συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα εμπόρους λιανικής, εμπειρογνώμονες ασφαλείας και αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Αλλά αυτό που διακρίνεται για αυτήν την τάση, λένε οι ειδικοί, είναι αυτό που λαμβάνεται – περισσότερα βασικά είδη όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το βρεφικό γάλα.

Εν τω μεταξύ, περίπου 54 εκατομμύρια Αμερικανοί θα αγωνιστούν με την πείνα φέτος, αύξηση 45% από το 2019, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Με τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας όπως το SNAP και το WIC να μειώνονται και η ομοσπονδιακή βοήθεια να βρίσκεται στο χείλος της λήξης, η κρίση μεγαλώνει.

Αρκετά ομοσπονδιακά προγράμματα τροφίμων που έχουν παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια σε φρέσκα προϊόντα, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας στις αμερικανικές τράπεζες τροφίμων πρόκειται επίσης να λήξουν στο τέλος του έτους.

Το μεγαλύτερο μεταξύ αυτών, το Farmers to Families Food Box, έχει παράξει περισσότερα από 120 εκατομμύρια κουτιά τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ήδη εξαντλείται χρηματοδότηση σε πολλά μέρη της χώρας.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταγράφουν πλέον περισσότερες από 150.000 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού την ημέρα, ορισμένες κοινότητες επαναφέρουν περιορισμούς σε μια προσπάθεια περιορισμού του ιού. Το μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνιας υπόκειται τώρα σε αυστηρές παραγγελίες παραμονής στο σπίτι, για παράδειγμα, ενώ κράτη όπως η Νεβάδα, η Μέριλαντ και η Πενσυλβάνια έχουν εκδώσει νέα όρια χωρητικότητας σε εσωτερικούς χώρους. Τέτοιες παραγγελίες τείνουν να πλήττουν ήδη ευάλωτους εργαζόμενους σε θέσεις εργασίας με χαμηλό μισθό σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και τα πιο σκληρά μπαρ.

Καταγράφονται ζημίες στη λιανική

Οι λιανοπωλητές ιστορικά ανησυχούν περισσότερο για το προσωπικό όταν πρόκειται για αυτό που αποκαλούν «συρρίκνωση». Οι εργαζόμενοι είναι συνήθως πίσω από το ένα τέταρτο περίπου των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιες απώλειες που αναφέρονται κάθε χρόνο, μια κατηγορία που περιλαμβάνει χαμένα εμπορεύματα, κλεμμένα μετρητά και λάθη εργαζομένων, λένε ειδικοί ασφαλείας.

Αυτό άλλαξε με την πανδημία καθώς το κλέψιμο πελατών έγινε πιο έντονο, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ανεργία, δήλωσε ο Fabien Tiburce, διευθύνων σύμβουλος της Compliant IA, η οποία παρέχει λογισμικό πρόληψης απώλειας σε εμπόρους λιανικής.

Αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια

Σχεδόν 26 εκατομμύρια ενήλικες – ή 1 στους 8 Αμερικανούς – ανέφεραν ότι δεν είχαν αρκετή τροφή για φαγητό από τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Απογραφής. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έφτασε στα ρεκόρ από τότε που η κυβερνητική υπηρεσία άρχισε να συλλέγει τέτοια δεδομένα το 1998.

Η Ζαν, η ανύπαντρη μητέρα από το Μέριλαντ, είπε ότι πήγαινε στο κατάστημα μερικές φορές πριν από την πανδημία, οδηγώντας σε ένα Walmart ένα καρότσι γεμάτο γάλα όταν δεν μπορούσε να παράγει αρκετό μητρικό γάλα για το βρέφος γιο της. Σταμάτησε όταν το κατάστημα άρχισε να κλειδώνει το βρεφικό γάλα, κάτι που κάνουν πολλοί λιανοπωλητές λόγω της υψηλής τιμής του.

Ένας εκπρόσωπος της Walmart αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν την έκθεση.

Όμως, η κρίση του κοροναϊού, είπε, οδήγησε σε ένα νέο επίπεδο απελπισίας. Η εύρεση εργασίας και φροντίδας παιδιών έγινε όλο και πιο δύσκολη. Όταν τα χρήματα έγιναν περιορισμένα, έδωσε προτεραιότητα στις πληρωμές ενοικίου και αυτοκινήτου έναντι των παντοπωλείων. «Το αυτοκίνητό μου, το διαμέρισμά μου ήταν πράγματα που θα μπορούσαν να ληφθούν από εμένα – και τότε που θα άφηναν εμένα και τον γιο μου;» είπε. “Αυτό θα ακούγεται άσχημο, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσα να προσπαθήσω να πάρω φαγητό με άλλους τρόπους.”

Η μητέρα της βοήθησε μερικές φορές, στέλνοντας μερικές εκατοντάδες δολάρια ή χρησιμοποιώντας τα δικά της γραμματόσημα για να πληρώσει για κοτόπουλο και κατεψυγμένα μπιζέλια. Αυτό την τράβηξε μέχρι τον Ιούλιο, όταν έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα: μια εργασία πλήρους απασχόλησης σε μια νέα πολιτεία με 16 $ την ώρα. Ο Jean έχει ασφάλιση υγείας τώρα και δωρίζει στο τοπικό ντουλάπι τροφίμων.

Ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να κλέψει ξανά, αν και λέει ότι η αίσθηση της ασφάλειας είναι φευγαλέα.

«Ξέρω πώς είναι να κάνεις ό, τι μπορείς και να μην τα καταφέρνεις», είπε. «Και ξέρω ότι θα μπορούσε να συμβεί ξανά.»

Washington Post: Stealing to survive: More Americans are shoplifting food as aid runs out during the pandemic
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων