Η Ελλάδα έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς της Ευρώπης, ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αποδυναμωμένο από μια δεκαετία λιτότητας και μια μακρά ιστορία παραβίασης των κυβερνητικών εντολών. Καθώς ο κοροναϊός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, υπήρχε ανησυχία στην Αθήνα ότι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να συνδυαστούν σε μια μνημειακή ανθρώπινη τραγωδία.
Όμως, προς έκπληξη πολλών εδώ, η Ελλάδα έχει αποφύγει μέχρι στιγμής αυτό το τρομερό σενάριο, που εμφανίζεται ως παράδειγμα του πώς ακόμη και μια ευάλωτη χώρα μπορεί να περιορίσει τον ιό εάν κινείται γρήγορα και πείθει τους ανθρώπους να λάβουν σοβαρά την απειλή.
Κατά μία έννοια, οι Έλληνες ήταν προετοιμασμένοι για αυτήν την κρίση από την εμπειρία τους με μια δεκαετία βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Χρειάζονταν λίγη πειθώ ότι αν αντέξουν ένα τέτοιο παγκόσμιο γεγονός θα μπορέσουν να επιστρέψουν και πάλι στην ομαλότητα.
Πολλά παραμένουν άγνωστα για τον coronavirus και η Ελλάδα είχε κάποια πλεονεκτήματα στον αγώνα της. Ο ιός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου για τον ελληνικό τουρισμό. Η χώρα στερείται επίσης της πυκνότητας και της διασύνδεσης των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Η Ελλάδα ήταν επίσης εξαιρετικά τυχερή που ο ιός δεν φαίνεται να έπληξε τα κέντρα συγκέντρωσης των μεταναστών στα νησιά, όπου περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς δυνατότητα προστασίας από τον ιό ή πολλά άλλα.
Οι εργαζόμενοι της πρώτης βοήθειας χαρακτήρισαν αυτά τα στρατόπεδα ως ωρολογιακές βόμβες για τον ιό. Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργανισμών βοήθειας, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μεταφέρει 2.380 μετανάστες που είναι ηλικιωμένοι ή έχουν προϋπάρχουσες συνθήκες στην ηπειρωτική χώρα.
Μια πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εξέτασε το αντίκτυπο των lockdown κλειδαριών σε περισσότερες από 40 προηγμένες χώρες, προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο οικονομικό χτύπημα.
Ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ελληνικού εργατικού δυναμικού – περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή, όλα αυτά είναι στον πάγο.
Και ενώ οι Έλληνες αναμένουν ότι η χώρα τους θα μπορέσει τελικά να μετατραπεί σε έναν σχετικά ασφαλή προορισμό, δεν είναι σαφές πότε οι παγκόσμιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα επιτρέψουν στους αλλοδαπούς να κάνουν διακοπές τόσο εύκολα όσο κάποτε.
Washington Post: Greece has been a coronavirus success, but it will be hit economically anyway
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής