Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Washington Post: Ελλάδα και Πορτογαλία οι πιο αισιόδοξες χώρες για τουρισμό

Την αγωνία των ευρωπαϊκών κρατών για την επανεκκίνηση του τουρισμού, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αποτυπώνει δημοσίευμα της Washington Post, που αναφέρει ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι πλέον αισιόδοξες χώρες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά και παραθέτει και το βίντεο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN, όπου ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και ευελπιστεί ότι ο τουρισμός στη χώρα μας θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.

«Η Σικελία θέλει να δελεάσει τους τουρίστες με έκπτωση αεροπορικών εισιτηρίων και κάλυψη κάθε τρίτης νύχτας διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία. Ωστόσο, ακόμη κι αν τα Ευρωπαϊκά κράτη αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς παραμονής στο σπίτι, δεν είναι κοντά στο να ανοίξουν ως διεθνείς προορισμοί διακοπών» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι πιο αισιόδοξες χώρες –η Ελλάδα και η Πορτογαλία ανάμεσα σε αυτές – ελπίζουν ότι μπορούν να προβληθούν ως ασφαλείς επιλογές για το δεύτερο μισό του καλοκαιριού». Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία στρέφονται στα περιφερειακά ταξίδια για να σώσουν την τουριστική τους βιομηχανία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε στους πολίτες ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε θα πάνε διακοπές.

Μέχρι τις 15 Μαΐου η απαγόρευση ταξιδιών από χώρες εκτός ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει απαγορευτικό σε μη απαραίτητα ταξίδια σε χώρες εκτός του μπλοκ, που ισχύει έως τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η Washington Post θεωρεί ως ιδιαίτερα πιθανή την παράταση της απαγόρευσης για τουλάχιστον ένα μήνα.

Την ίδια ώρα, κάποιες χώρες σκέφτονται να επιβάλλουν υποχρεωτική καραντίνα για τις διεθνείς αφίξεις.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, που χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, δήλωσε σε γαλλικό ραδιόφωνο ότι είναι πολύ πιθανόν κάποιες χώρες να ανοίξουν για τους τουρίστες και κάποιες άλλες όχι. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα και στα μέλη της ΕΕ, κάτι που εξαρτάται από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η Γερμανία συζητά με τα όμορα κράτη για τουριστικές επιλογές, ωστόσο άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, δεν σκοπεύουν να ανοίξουν σύντομα τα σύνορά τους.

Έντονη ανησυχία στις χώρες της νότιας Ευρώπης

Για τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης που εξαρτώνται έντονα από τον τουρισμό, υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη του καλοκαιριού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για τον τουρισμό και χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ζητούν συγκεκριμένη στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Το 65% των ξενοδοχείων στην Ελλάδα ανησυχεί για χρεοκοπία

Η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελλήνων Ξενοδόχων στην Ελλάδα ανέφερε ότι 65% των μελών ξενοδοχείων φοβούνται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

«Η Ελλάδα έχει ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εργάζονται για τον τουρισμό και υπηρεσίες σχετικές με τον τουρισμό. Είναι τεράστιο θέμα. Σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να εργαστούν λιγότερο ή και καθόλου το καλοκαίρι. Επίσης έχουν μικρή πιθανότητα να βρουν άλλη δουλειά» δήλωσε.

Αναφορές στη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Η εφημερίδα παραθέτει όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNN, όπου σημείωσε ότι ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει εάν υπάρξουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, με την ελπίδα να συμβεί αυτό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε «το καλό σενάριο», είναι ότι η Ελλάδα θα ανοίξει την 1η Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε για διαγνωστικές εξετάσεις των τουριστών πριν επισκεφθούν τη χώρα είτε για τεστ αντισωμάτων και προσεκτική παρακολούθηση. Βεβαίως παραδέχθηκε ότι η τουριστική εμπειρία αυτό το καλοκαίρι ενδέχεται να είναι λίγο διαφορετική.

Ο χρόνος επανεκκίνησης του τουρισμού εξαρτάται από το εάν η πανδημία βρίσκεται σε «καθοδική πορεία» παγκοσμίως.

Ωστόσο η Ιταλία βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τέτοια σενάρια. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι απελπιστική.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων