Αν και η πανδημία είναι ακόμα εδώ, η αμερικανική κοινωνία φαίνεται να έχει ξεπεράσει την περίοδο του lockdown, αλλά και όλα όσα αυτό έφερε και να προσπαθεί με αργά βήματα να επανέλθει στην κανονικότητα, όπως άλλωστε κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες παγκοσμίως.
Μάλιστα, στην ερώτηση τι θα γίνει αν ο κορωνοϊός επανέλθει, οι Αμερικανοί απαντούν πως τώρα είναι έτοιμοι. Σε γενικές γραμμές, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, καμία Κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη για μία πανδημία, για αυτό και θεωρήθηκε το σταδιακό κλείσιμο της κοινωνίας ως κατάλληλο μέτρο, προκειμένου να δώσει χρόνο στο υγειονομικό προσωπικό κάθε χώρας για να κατασκευάσει άμυνες για τον αόρατο αυτό εχθρό.
Τώρα λοιπόν, οι κοινωνίες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα, ελπίζοντας για το καλύτερο και έχοντας στο μυαλό τους ότι πλέον οι άμυνες αυτές έχουν οικοδομηθεί. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο αν μετρηθούν τα κρούσματα σίγουρα θα παρατηρηθεί το γεγονός πως πλέον έχουν μειωθεί και πως είναι η στιγμή να ξεπεραστεί η κατάσταση αυτή.
Από την άλλη, στο επίπεδο των νοσοκομείων, όταν έρχεται ένα νέο κρούσμα για διάγνωση, επειδή ακόμα είναι νέα η κατάσταση αυτή, χρειάζεται την δέουσα προσοχή. Για παράδειγμα στο Νοσοκομείο St Vicent στο Worcester της Μασαχουσέτης, μία νοσοκόμα έβαλε τον προστατευτικό της εξοπλισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες, και εξέτασε έναν ασθενή ηλικίας 100 ετών, ο οποίος έπασχε από κορωνοϊό και ο οποίος παρέμενε χωρίς εξέταση για μεγάλο διάστημα μόνος του λόγω έλλειψης προσωπικού.
Οι πρώτοι που έδειξαν σημάδια ότι έχουν ξεπεράσει την κατάσταση αυτή ήταν οι διαδηλωτές που ασκούσαν το δικαίωμα τους στην διαμαρτυρία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από τα πολιτειακά κοινοβούλια. Το αίτημα τους σχετικά απλό: Άμεση άρση της καραντίνας.
Θα πρέπει λοιπόν να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την σημερινή πραγματικότητα, ότι δηλαδή ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα, ακόμη και αν οι επιστήμονες βρουν γρήγορα το εμβόλιο.
Τέλος, είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν εκδηλώσει λόγω του κορωνοϊού κατάθλιψη, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα που έγινε τον Απρίλιο για το Γραφείο Απογραφής. Σχεδόν οι μισοί ενήλικοι στο Μισισιπή ανέφεραν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, ενώ καμία άλλη πολιτεία δεν είχε υψηλότερο ποσοστό.
Για αυτό λοιπόν και οι Αμερικανοί προσπαθούν να ξεπεράσουν την καραντίνα και εν γένει το θέμα του κορωνοϊού και να ασχοληθούν και πάλι με την ζωή τους, διατηρώντας φυσικά τα μέτρα προστασίας στο ακέραιο.
Washington Post: The pandemic isn’t over. But America sure seems over it.
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής