Σίγουρα μετά από μία τετραετία οι Ευρωπαίοι δεν εγκρίνουν τον Πρόεδρο Τραμπ και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά αποδοκιμασίας, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Τόσο κακή είναι η άποψη τους για τον ηγέτη των ΗΠΑ, που πολλοί ερωτηθέντες στην έρευνα δίνουν λιγότερη ελπίδα σε αυτόν να κάνει το «σωστό πράγμα σχετικά με τις παγκόσμιες υποθέσεις» από τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, σημαντικές πλειοψηφίες σε ολόκληρη την ήπειρο δήλωσαν ότι θα ήταν πιο ευχαριστημένοι με τη νίκη του Τζο Μπάιντεν από την επανεκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο.
Σε ένα επίπεδο, αυτό αντικατοπτρίζει μια πραγματική λαχτάρα για μια προεδρία του Μπάιντεν μετά από τέσσερα χρόνια αστάθειας του Τραμπ. Ένας φιλελεύθερος Λευκός Οίκος το 2021 αναμένεται να αναζωογονήσει τη διατλαντική συμμαχία, να επιστρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, να απορρίψει τα περισσότερα από τα τιμολόγια που χτύπησε ο Τραμπ για τους συμμάχους των ΗΠΑ και, τουλάχιστον, να αποφύγει να μπλοκάρει τις φατρίες και τις δυνάμεις που επιδιώκουν να υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενότητα. Για αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, μία νίκη Μπάιντεν θα σήμαινε τη έναρξη μίας διαδικασίας αποκατάστασης των σχέσεων Ευρώπης και ΗΠΑ.
Τραμπ και Ευρώπη
Ο σημερινός κάτοικος του Λευκού Οίκου από την ημέρα της έναρξης άσκησης των καθηκόντων του προκάλεσε παράπονα εναντίον και των δύο καθοριστικών θεσμών της ηπείρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ πιστεύει ότι ο πρώτος οργανώθηκε ως μπλοκ για να «εκμεταλλευτεί» τις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα επικαλέστηκε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ως απειλές εθνικής ασφάλειας για να δικαιολογήσει τιμολόγια προστατευτισμού στην ΕΕ. Φυσικά η άποψη του νυν προέδρου έρχεται σε αντίθεση με τις πολυετές διαδοχικές δημοκρατικές και δημοκρατικές διοικήσεις που πέρασαν ενθαρρύνοντας την βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ο Τραμπ βλέπει το ΝΑΤΟ σχεδόν ως ένα είδος πλέγματος προστασίας για την Ευρώπη, η οποία στεγάζεται κάτω από την αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας που προσφέρει η οικονομία της υπερδύναμης. Μάλιστα ο ίδιος στην πρώτη του Σύνοδο «ανάγκασε» τις ευρωπαϊκές χώρες να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνα και αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της συμμετοχής στη στρατιωτική συμμαχία. Η περίεργη προσωπική σχέση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και η αναθέρμανση των σχέσεων με ακροδεξιούς, φιλελεύθερους εθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές στο περιθώριο της ευρωπαϊκής πολιτικής σύνθεσε μία εικόνα ενός ηγέτη εχθρικού προς το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Ο Τραμπ διαφωνούσε με στενούς Ευρωπαίους συμμάχους σε διεθνή φόρουμ όπως η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών εθνών και τα Ηνωμένα Έθνη, καταστρέφοντας βασικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν. Αν και απέφυγε να εγκρίνει κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν κατέστησε σαφές ότι ελπίζει για ένα μέλλον όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αλλάξουν πορεία.
Εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, «θα αισθανθεί εντελώς απελευθερωμένος και δεν θα έχει περιορισμό», δήλωσε ο Gérard Araud, ο οποίος μέχρι πέρυσι ήταν πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης, όπως πρόσθεσε ο Araud, της πιθανότητας οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν εντελώς από το ΝΑΤΟ.
Μπάιντεν και Ευρώπη
Στο Μπάιντεν, πολλοί Ευρωπαίοι βλέπουν την επιστροφή ενός πιο παραδοσιακού διεθνούς παίκτη που εκτιμά την ιστορική σχέση της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις φιλελεύθερες αξίες της. Η στενότερη και πιο φιλική συνεργασία θα έρθει φυσικά σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και της δράσης για την αλλαγή του κλίματος.
Όμως, ο πρώην Γάλλος πρέσβης προειδοποίησε, «δεν θα είναι όλα ρόδινα». Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι εγγυήσεις ασφάλειας του Pax Americana του 20ού αιώνα δεν ισχύουν πλέον και η κυβέρνηση Ομπάμα, όπου υπηρέτησε ο Μπάιντεν, ίσως έδειξε τόσο αμφιθυμία για την προβολή της εξουσίας των ΗΠΑ στο εξωτερικό, όπως στη συνέχεια ο Τραμπ.
Καθώς οι κρίσεις ξεκινούν στα σύνορα της ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνονται σε μεγάλο βαθμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες συμβιβάζονται όλο και περισσότερο με την ανάγκη να τις αντιμετωπίσουν μόνες τους.
Washington Post: What the U.S. election means for Europe
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής