Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Washington Post: Το προβάδισμα Μπάιντεν έναντι Τραμπ και το προαίσθημα dejavu στους Δημοκρατικούς

Οι δημοσκοπήσεις για άλλη μια φορά προσφέρουν αίσθηση ώθησης στους Δημοκρατικούς: Ο Τζο Μπάιντεν νικά τον Πρόεδρο Τραμπ κατά 10, 11 ή 12 πόντους σε εθνικό επίπεδο, ανάλογα με την ημέρα. Η διαφορά τους στις πολιτείες Μίτσιγκαν, την Πενσυλβανία και το Ουισκόνσιν είναι κατά μέσο όρο οκτώ. Οι προβλέψεις δίνουν 4 στις 5 πιθανότητες ενός νέου προέδρου τον επόμενο χρόνο.

Το προαίσθημα των Δημοκρατικών

Οι διαφορές αυτές με αντίπαλο Τραμπ ήταν ακριβώς οι ίδιες με εκείνες του 2016. Οι δημοκρατικοί πήγαν στις κάλπες την περασμένη φορά σίγουροι ότι θα εκλέξουν την πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος και έδωσε μάχη με αντίπαλο τον Τραμπ. Αυτή τη φορά αισθάνονται τη γροθιά που έρχεται από χίλια μίλια μακριά. Η ανησυχία είναι σπλαχνική και διαδεδομένη, απαλλαγμένη από το προβάδισμα του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις.

Με το όφελος της εκ των υστέρων, ακόμη και οι πιο κομματικοί τακτικοί προειδοποιούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα παραμένει άγνωστο. Η ψηφοφορία, η οποία έδειξε με συνέπεια τον Μπάιντεν πολύ μπροστά και στο δρόμο για νίκη στο εκλογικό κολέγιο, δεν είναι παρά ένα στιγμιότυπο, με ένα ενσωματωμένο περιθώριο σφάλματος που μπορεί να προχωρήσει είτε όχι είτε καθόλου. Η ψηφοφορία μπορεί να έχει ξεκινήσει, αλλά υπάρχουν ακόμη εβδομάδες για να περάσουν, και οι ψηφοφόροι έχουν αλλάξει γνώμη πριν.

Αυτή η αβεβαιότητα έχει γίνει ένα σημείο μόχλευσης για τον Τραμπ, ο οποίος πάντα απέρριπτε δημοσκοπήσεις που τον αντικατοπτρίζουν άσχημα ως «ψεύτικες» προσπάθειες καταστολής των ψηφοφόρων του.
Έχει επίσης γίνει μια κραυγή για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι προειδοποιούν τη χώρα – και τους ψηφοφόρους τους – για την εφησυχασμό.

Ιδιωτικά, οι σύμβουλοι του Trump είναι λιγότερο αισιόδοξοι από το αφεντικό τους, έχοντας παραδεχτεί ότι είναι πίσω σε πολλές βασικές πολιτείες. Πιστεύουν όμως ότι μπορεί να καλύψει το χάσμα τις επόμενες 15 ημέρες και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να μεταδώσουν τίποτα χωρίς βεβαιότητα.

Το μήνυμα της καμπάνιας στους Δημοκρατικούς

Ο διευθυντής της εκστρατείας του Biden, Jen O’Malley Dillon είπε στους δωρητές, τους ακτιβιστές και τους ψηφοφόρους να υποθέσουν ότι οι τρέχοντες ηγέτες των εκλογών δεν θα διαρκέσουν, ακόμη και καθώς η εκστρατεία υποστηρίζει επίσης ότι η προσέγγιση του Trump στην εκστρατεία με μεγάλα πλήθη εν μέσω μιας αυξανόμενης πανδημίας είναι ακριβώς το αντίθετο τι θέλουν να δουν οι ψηφοφόροι. Είπε ότι ο Μπάιντεν δεν έχει διψήφιο προβάδισμα.

Το Democratic super PAC Priorities USA έχει συμπεριλάβει εδώ και ένα χρόνο διαφάνειες στις παρουσιάσεις του, προβλέποντας το αποτέλεσμα των εκλογών σε ένα σενάριο σοκ – στο οποίο ο Μπάιντεν λαμβάνει τρεις εκατοστιαίες μονάδες λιγότερο στην υποστήριξη της εργατικής τάξης των Λευκών από ό, τι υποδεικνύει η δημοσκόπηση και η προσέλευση μεταξύ των έγχρωμων ατόμων είναι τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες.

Από τις 9 Οκτωβρίου, αυτό το σενάριο έδωσε στον Μπάιντεν 257 εκλογικές ψήφους και τον Τραμπ 239 εκλογικές ψήφους, αφήνοντας τρία κράτη – τη Νεβάδα, την Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν – πολύ κοντά στην κλήση. Μια μπάλα άλματος στο 270. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πλεονέκτημα του Μπάιντεν είναι αντικατοπτρισμός, απλώς ότι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη και λιγότερο πειστική από ό, τι πολλοί θα ήθελαν σε αυτό το σημείο, λένε οι ειδικοί της κοινής γνώμης και από τις δύο πλευρές του πολιτικού χάσματος.

Η δημοσκόπηση δείχνει τη θέση του Μπάιντεν ισχυρότερη σε πολλά μέτωπα από ό, τι το πλεονέκτημα της Κλίντον σε αυτό το σημείο το 2016, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δημοσκοπήσεων, οι οποίες δεν σχετίζονται πάντα με τα αποτελέσματα των εκλογικών κολεγίων. Οι οπαδοί του Τραμπ δείχνουν άλλους παράγοντες που πιστεύουν ότι θα αιωρήσουν το αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση τους.

Πριν από τέσσερα χρόνια, τρεις εβδομάδες από τις εκλογές, η Κλίντον σημείωσε 12 πόντους στο Μίσιγκαν και επτά πόντους τόσο στην Πενσυλβανία όσο και στο Ουισκόνσιν, σύμφωνα με τον RealClearPolitics Average. Ο Τραμπ κέρδισε όλες αυτές τις πολιτείες, με δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας που δείχνουν ότι το πλεονέκτημα της Κλίντον εξασθενεί.

Ένας σύμβουλος εκστρατείας Trump, ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια, θυμάται να σκεφτεί αφού εξέτασε τα δεδομένα μετά την τελική συζήτηση το 2016 ότι θα κερδίσει η Κλίντον. Ωστόσο, ορισμένοι ψηφοφόροι άλλαξαν γνώμη και οι αναποφάσιστοι αποχώρησαν από τους Δημοκρατικούς.

Μεταξύ των αρχών Οκτωβρίου και της τελευταίας εβδομάδας του 2016, ο Τραμπ έριξε τρεις βαθμούς από τον εθνικό προπονητή της Κλίντον, τέσσερις βαθμούς από το προβάδισμά του στην Πενσυλβάνια και πέντε βαθμούς από το προβάδισμά της στη Φλόριντα, σύμφωνα με μια ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Τραμπ κέρδισε τους ψηφοφόρους με διψήφια ψηφία σε καθυστερημένες
πολιτείες.

Οι δημοκράτες υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι η άνοδος του Τραμπ στις τελευταίες ημέρες αυτής της εκστρατείας ενισχύθηκε από μια ανακοίνωση του διευθυντή του FBI James B. Comey ότι η υπηρεσία εξέταζε νέα μηνύματα που σχετίζονται με τον ιδιωτικό διακομιστή της Κλίντον.

Αυτή η περίσταση δεν θα επηρεάσει τον Μπάιντεν, αν και ο Τραμπ συνεχίζει να μιλάει για την ώρα της Κλίντον στο γραφείο και πρόσφατα έχει διορθώσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρεται να περιέχονται σε φορητό υπολογιστή που κάποτε ανήκε στον γιο του Μπάιντεν Χάντερ.

Ο Μπάιντεν μπαίνει στις τελευταίες εβδομάδες με ένα προβάδισμα στην Πενσυλβανία που είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς πιο στενό, σύμφωνα με την ανάλυση του Post, από ό, τι για την Κλίντον τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2016. Άλλοι παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν είναι ποια επίδραση θα διαδραματίσει το τελικό αποτέλεσμα της τεράστιας επένδυσης του Τραμπ στην προσέλευση και την εγγραφή των ψηφοφόρων και εάν η πρόσφατη επιστροφή του προέδρου στη διεξαγωγή μαζικών συγκεντρώσεων θα δημιουργήσει μια αίσθηση δυναμικής.

Washington Post: Biden leads Trump. So did Hillary Clinton. For Democrats, it’s a worrisome campaign déjà vu
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων