Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Watergate… αλά ιταλικά

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πρωτοφανές σκάνδαλο φαίνεται να ξέσπασε στην Ιταλία, καθώς τα αρχεία του ιταλικού ΥΠ.ΕΞ. εδώ και περίπου τρία χρόνια έπεφταν στα χέρια Ρώσων και Κινέζων χάκερ. Η ζημιά που έκαναν ανυπολόγιστη, καθώς οι ίδιοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμα και σε απόρρητα αρχεία της χώρας.

Θύματα Ρώσων και Κινέζων χάκερ ήταν επί χρόνια οι Ιταλοί διπλωμάτες. Οι χάκερ είχαν «σπάσει» τους κωδικούς ασφαλείας των υπολογιστών του ιταλικού ΥΠ.ΕΞ. και της διπλωματικής αποστολής της χώρας στην Ε.Ε. και υπέκλεπταν κατά το διάστημα 2013-2016 εμπιστευτικά εσωτερικά μηνύματα, ιδιαίτερα την ώρα που στην Ευρώπη συζητούνταν φλέγοντα θέματα, που αφορούσαν το Ιράν, την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η λεία των χάκερ

Μέσα στα «κλοπιμαία» που υπέκλεπταν βρίσκονταν όλα τα μηνύματα που απέστειλαν οι διπλωματικές αποστολές, αφορούσαν την κρίση στη Συρία, τη Λιβύη και τα ιταλικά συμφέροντα, τις διαβουλεύσεις για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία, το περιεχόμενο των ανεπίσημων συσκέψεων των Ευρωπαίων υπουργών Αμύνης και των επιτροπών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ακόμα, μέσα στα κλοπιμαία βρίσκονται άκρως εμπιστευτικές αναφορές που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου North Stream και τις θέσεις των κυβερνήσεων για τη μεταναστευτική ροή στη βαλκανική οδό. Επίσης, αναφορές σχετικά με τις συσκέψεις του Ecofin και οι σχετικές θέσεις των χωρών της Ε.Ε., αλλά επίσης και οι δραστηριότητες για τον σχεδιασμό των ασκήσεων του ΝΑΤΟ.

Το ιστορικό

H επίθεση διήρκεσε από το 2013 έως το 2016 και έδωσε τη δυνατότητα στους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για το διπλωματικό προσωπικό μέχρι και στα ανώτερα κλιμάκιά του. Η πρώτη επίθεση, σε δύο θέσεις υπολογιστών στην Αντιπροσωπεία της Ιταλίας στις Βρυξέλλες, διήρκεσε δύο μέρες, και στη συνέχεια οι υποκλοπείς εγκαθίστανται μέσα στο δίκτυο και μέσα σε ενάμιση χρόνο κτύπησαν άλλες τέσσερεις φορές, υποκλέπτοντας συνολικά 1.760 μηνύματα.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση

Όπως είναι εύλογο, είναι άκρως σημαντικό να βρεθεί ο ιθύνων νους πίσω από αυτές τις επιθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευθύνες αυτής της σαρωτικής επίθεσης θα πρέπει να αποδοθούν στο κακόβουλο λογισμικό «Uroburos», το οποίο έχει αναπτυχθεί από την ομάδα Apt 28, που συνδέεται με τη GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Όμως, δεν είναι οι μόνοι εισβολείς. Εισβολή στην Αντιπροσωπεία διαπράχθηκε επίσης και από τις κινεζικές K3Chang και Zegost. Οι στόχοι που έχουν είναι σαφείς: να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την προστασία των ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων και τα μέτρα για καταπολέμηση της απάτης. Οι επιθέσεις συμπίπτουν με την εποχή, που η Ένωση λαμβάνει λεπτές αποφάσεις σχετικά με το Ιράν και την Ουκρανία.

Πριν από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δραστηριοποιούνται έντονα στην υποκλοπή πληροφοριών τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Κινέζοι. Το ίδιο συνέβη και τον Ιανουάριο του 2016, όταν το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών ανακάλεσε τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Μεταξύ 2 και 7 Σεπτεμβρίου 2015 υπήρξε κορύφωση της δραστηριότητας της «Uroburos», η οποία επιστρέφει στη δράση και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Είναι ακριβώς η περίοδος κατά την οποία η Ε.Ε. πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

σχετικα αρθρα

4 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img