Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

«What?»: Η επική γκριμάτσα της Μέι όταν άκουσε στη Βουλή η χώρα θα είναι πιο ασφαλής μετά το Brexit

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι σάστισε στο κοινοβούλιο σε απάντηση του ισχυρού άνδρα της βρετανικής κυβέρνησης, Μάικλ Γκόουβ, δεξί χέρι του Μπόρις Τζόνσον, ότι η χώρα θα είναι ασφαλέστερη εκτός ΕΕ παρά εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η Μέι, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο του 2019, αφού η συμφωνία της για το Brexit καταψηφίστηκε επανειλημμένα στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπέβαλε ερώτηση στον Βρετανό υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ σχετικά με τις επιπτώσεις στην ασφάλεια από ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Η πρώην πρωθυπουργός είπε ότι μια χωρίς συμφωνία αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα διακόψει την πρόσβαση σε ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων που επιτρέπουν στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν εγκληματίες και εξτρεμιστές, και συνεπώς να βλάπτουν τη βρετανική ασφάλεια.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά για τη διαφύλαξη των συνόρων μας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης από ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ εντός του μπλοκ μέσα από μια ποικιλία μεθόδων και ρυθμίσεων», ήταν η απάντηση του Γκόουβ στην ερώτηση της Μέι. «Μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια που δίνουμε στον βρετανικό λαό». Η πρώην πρωθυπουργός σάστισε, ανασήκωσε τα φρύδια της, κοίταξε τους συναδέλφους της και ρώτησε: «Τι;»

Πάντως, η ευρωπαϊκή πλευρά δείχνει διαθέσιμη για να διαπραγματευτεί ένα κείμενο, αναμένοντας την αντίδραση του Λονδίνου. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ ότι η ΕΕ παραμένει «διαθέσιμη» για να διαπραγματευτεί τη σχέση μετά το Brexit «στη βάση των νομικών κειμένων», υπογραμμίζοντας ότι αναμένει τώρα «την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Μίλησα πριν από λίγο με τον Ντέιβιντ Φροστ. Όπως είπε η πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα) φον ντερ Λάινεν την Παρασκευή, επιβεβαίωσα ότι η ΕΕ παραμένει διαθέσιμη να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, για όλα τα θέματα και στη βάση των νομικών κειμένων. Αναμένουμε τώρα την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε στο Twitter o Γάλλος πολιτικός μετά τη συνομιλία αυτή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων