Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η ομάδα της WikiLeaks δημοσίευσε την Τρίτη χιλιάδες σελίδες εσωτερικών συζητήσεων της CIA για τεχνικές hacking που χρησιμοποιήθηκαν για αρκετά χρόνια, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών μέσων και εκθέτοντας μία ακόμη υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ.
Οι αποτυπωμένες συζητήσεις φανερώνουν ότι οι χάκερ της CIA είχαν τη δυνατότητα να αποκτούν πρόσβαση στις συσκευές iPhone της Apple και Android της Google, καθώς και σε άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, προκειμένου να καταγράφουν φωνητικά και γραπτά μηνύματα πριν αυτά κρυπτογραφηθούν με κάποιο πολύπλοκο λογισμικό.
Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα κυβερνοασφάλειας διαφωνούν σχετικά με την έκταση των επιπτώσεων στη διαχείριση των δεδομένων, εντούτοις υπογραμμίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το WikiLeaks πραγματοποιήσει την απειλή να δημοσιεύσει τα πραγματικά εργαλεία hacking, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει εκτενή ζημιά.
Σε σχέση με τα δημοσιευμένα έγγραφα, πολλοί εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο δήλωσαν ότι το υλικό, που χρονολογείται μεταξύ 2013 και 2016, φαίνεται να είναι νόμιμο.
Ανάμεσα στους πιο αξιόλογους ισχυρισμούς της WikiLeaks είναι ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), σε συνεργασία με άλλες αμερικανικές και ξένες υπηρεσίες, ήταν σε θέση να παρακάμπτει την κρυπτογράφηση σε δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Telegram και το Signal.
Οι απόψεις των ειδικών σε θέματα ασφάλειας διίστανται σχετικά με το κατά πόσο οι τελευταίες αυτές αποκαλύψεις θα μπορούσαν να βλάψουν τις ΗΠΑ στον τομέα της κυβερνο-κατασκοπείας. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι, παρά το ότι είναι επιζήμιες, δεν συγκρίνονται με τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Edward Snowden, το 2013 για τη μαζική συλλογή στοιχείων εκ μέρους της NSA.
Ο Stuart McClure, Διευθύνων Σύμβουλος της Cylance, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ότι μία από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις δείχνει πώς οι χάκερ της CIA κάλυπταν τα ίχνη τους, αφήνοντας ηλεκτρονικά αποτυπώματα που υποδήλωναν ότι προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα ή το Ιράν και όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλα αποκαλυπτικά στοιχεία δείχνουν πώς η CIA εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία των εταιρειών λογισμικού που είναι ευρέως γνωστά.
Σε μία περίπτωση, όπως αναφέρουν τα έγγραφα, προσωπικό των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος γνωστού ως Weeping Angel, ανέπτυξε τον τρόπο να χακάρει μια smart TV της Samsung, κάνοντάς τη να φαίνεται κλειστή όταν στην πραγματικότητα κατέγραφε συνομιλίες στο χώρο.
Η CIA και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά. «Δεν σχολιάζουμε την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο των δήθεν εγγράφων περί υπηρεσιών πληροφοριών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CIA, Jonathan Liu.
Από την πλευρά της η Google αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει σχετικά με την υποτιθέμενη περίπτωση πειρατείας της πλατφόρμας Android, αλλά είπε ότι ερευνά το θέμα.
Ο Snowden σχολίασε σχετικά στο Twitter, λέγοντας ότι τα αρχεία αποτελούν την πρώτη δημόσια ένδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγοράζει κρυφά λογισμικό για την εκμετάλλευση των τεχνολογικών εφαρμογών, αναφερόμενος στον πίνακα που δημοσιεύθηκε από το WikiLeaks, ο οποίος εμφανίζει μια λίστα από διάφορες τεχνικές ατέλειες της Apple iOS που αγοράστηκαν από τη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.
Κατόπιν αντίστοιχου αιτήματος από τα Μέσα Ενημέρωσης η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει.
Μένει να δούμε εάν και αυτή η νέα πολύ σημαντική αποκάλυψη για τις μεθόδους παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα, αλλά και ποιές θα είναι οι αντιδράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πηγή: Reuters