Γράφει η Γιώτα Μπουγά
Ανατροπή στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, μετά τη διαρροή του διαλόγου μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλιας Βελκουλέσκου στο Wikileaks. Το όλο ζήτημα πυροδοτεί μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις και το μόνο που μένει να δούμε είναι οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα.
Τα πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ίβα Πέτροβα δημοσιεύει το WikiLeaks, βάζοντας φωτιά στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση που ξεκινά τη Δευτέρα.
Ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου και εμφανίζει στελέχη του ΔΝΤ να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα, επιθυμώντας να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών.
Ο Τόμσεν, συγκεκριμένα, εμφανίζεται να θέλει να πιέσει τη Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Βουλή της Γερμανίας.
Μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να συγκαλέσει σύσκεψη στο Μεγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Στην επιστολή εκφράζεται ο προβληματισμός για τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ενώ επισημαίνεται ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, γεγονός που κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.
Ο πρωθυπουργός ζητά, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν:
Πρώτον, αν τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο, ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ.
Δεύτερον, αν συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τρίτον, αν διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και τη γερμανίδα καγκελάριο κα Μέρκελ.
Με τους σωστούς χειρισμούς ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, θα μπορέσει δημιουργήσει ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, θα μπορέσει να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για το ζήτημα του χρέους, να διαπραγματευτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης ή ακόμα και να προκαλέσει εκλογές με διακύβευμα την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αφού τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Ταμείου.
Οι εξελίξεις βρίσκονται προ των πυλών!