Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος
Ο γράφων στον τίτλο του παρόντος άρθρου παρέφρασε τη γνωστή ρήση του Σαίξπηρ στον ‘Άμλετ’ «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» προκειμένου να αναφερθεί στις αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks για το «σκοτεινό» βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Την περασμένη Παρασκευή, 19 Ιουνίου ο γνωστός ιστότοπος WikiLeaks ξεκίνησε να δημοσιεύει τα απόρρητα τηλεγραφήματα και έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Cables) τα οποία ξεπερνούν τις πεντακόσιες χιλιάδες και μέχρι στιγμής έχει αναρτήσει 61214. Τα τηλεγραφήματα αυτά περιέχουν απόρρητες επικοινωνίες μεταξύ των κατά τόπους πρεσβειών της Σαουδικής Αραβίας και του αντίστοιχου ΥΠΕΞ, καθώς επίσης και «άκρως απόρρητες» αναφορές και εκθέσεις από άλλους θεσμούς του Σαουδαραβικού κράτους όπως το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών. Επιπρόσθετα, τα WikiLeaks θα δημοσιεύσουν και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mails) που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του Σαουδαραβικού ΥΠΕΞ και ξένων οντοτήτων. Τα απόρρητα αυτά έγγραφα θα δημοσιευτούν σε δόσεις δεκάδων χιλιάδων μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Ο εκδότης και ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ (Julian Assange) δήλωσε σχετικά: «Τα τηλεγραφήματα της Σαουδικής Αραβίας σήκωσαν το ‘καπάκι’ μιας δικτατορίας που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αστάθεια και μυστικοπάθεια και η οποία όχι μόνο ‘γιόρτασε’ τον 100ο αποκεφαλισμό αυτό το έτος, αλλά έχει εξελιχθεί σε μια απειλή για τους γείτονες και τον εαυτό της». Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με τα WikiLeaks παρά την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί και παραμένει ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μέση Ανατολή, χάρη στα πλούσια πετρελαϊκά του αποθέματα, ενώ κάθε χρόνο διοχετεύει δισεκατομμύρια πετροδολαρίων στις «τσέπες» των Βρετανικών τραπεζών και των πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος κατέλαβε τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα όπλων στον κόσμο ξεπερνώντας την Κίνα και την Ινδία καθώς και όλες μαζί τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Τα απόρρητα τηλεγραφήματα που δημοσιεύουν τα WikiLeaks αποκαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους η Σαουδική Αραβία ασκεί τη μυστική της διπλωματία, τρόπους που περιλαμβάνουν τη δωροδοκία και τον προσεταιρισμό ατόμων και οργανισμών κλειδιά σε χώρες του εξωτερικού. Τα τηλεγραφήματα αναδεικνύουν επίσης την εξόχως γραφειοκρατική δομή του βασιλείου όπου ακόμα και τα πιο ασήμαντα κρατικά ζητήματα αντιμετωπίζονται από την κορυφή της κρατικής ιεραρχίας. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας η Σαουδική Αραβία από τα τέλη Μαρτίου 2015 βρίσκεται σε πόλεμο με την Υεμένη.
Το Σαουδαραβικό ΥΠΕΞ τον Μάιο του 2015 παραδέχθηκε ότι υπέστη παραβίαση του δικτύου των Η/Υ του. Η ευθύνη για αυτή την παραβίαση αποδίδεται σε μια ομάδα hackers που αυτοαποκαλείται ο Κυβερνο-στρατός της Υεμένης(Yemeni Cyber Army). Τα WikiLeaks πιστά στην αποστολή τους φιλοξενούν και δημοσιεύουν στον ιστότοπό τους τα έγγραφα που υπέκλεψε ο Κυβερνο-στρατός της Υεμένης προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες του κόσμου για τις σκοτεινές πρακτικές που υιοθετεί το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας (που υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας του αυθεντικού Ισλάμ).