Σε εκ νέου τοποθέτηση για τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών προχωρά η Wood & Company, με νέες τιμές στόχους και συστάσεις, ενώ βλέπει περιθώριο ανόδου έως 24,5%.
Η Wood χαρακτηρίζει υπερβολική την κερδοφορία των τραπεζών το 2023 και τονίζει ότι θα επέλθει ισορροπία το 2024-2026.
«Επανεξετάζουμε και μεταφέρουμε την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών.
Εκτιμούμε ότι τα κέρδη θα ομαλοποιηθούν το 2024-2026, καθώς η αγορά αναμένει μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων Euribor.
Το κεφάλαιο και η ρευστότητα αποκτούν σημασία καθώς υπάρχει λιγότερο εύκολο χρήμα.
Η έμφαση θα δοθεί στη βελτιστοποίηση των ισολογισμών, στην επιστροφή κεφαλαίων και στην ελαχιστοποίηση του κόστους χρηματοδότησης σε σχέση με το Euribor», αναφέρουν οι αναλυτές.
Προτιμά την Εθνική Τράπεζα
«Προτιμάμε την Εθνική Τράπεζα (σύσταση Buy, τιμή στόχος 9,19 ευρώ, περιθώριο ανόδου 23,3%), για την κερδοφορία, την απλότητα και τη δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου.
Αντιμετωπίζουμε την Alpha Βank (σύσταση Buy, τιμή στόχος 2,06 ευρώ, περιθώριο ανόδου 24,5%) ως ένα story αναβάθμισης.
Θα περιμέναμε καλύτερα επίπεδα εισόδου για τη Eurobank (σύσταση Hold, τιμή στόχος 2,08 ευρώ, περιθώριο ανόδου 9,2%) και την Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση Hold, τιμή στόχος 4,13 ευρώ, περιθώριο ανόδου 5%)».
Υπερβολική χρονιά το 2023, θα επέλθει ισορροπία
Σύμφωνα με τη Wood, το 2023 εξελίχθηκε ως μια αξιοπρεπής χρονιά για την Ελλάδα και υπερβολικά θετική για τις τράπεζες, οι οποίες επωφελήθηκαν από τη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους χάρη στην ισχυρή ρευστότητα και τις καταθέσεις τους.
Το 2023, τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 50% στα καθαρά έσοδα από τόκους ( NII) και κατά 73% στα κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη.
Από το τέλος του έτους 2022 έως τις 7 Απριλίου 2024, ο τραπεζικός δείκτης απέδωσε συνολική απόδοση 95%, έναντι 36% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 9% για τον δείκτη MSCI EM.
«Αναμένουμε ότι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών θα φτάσουν σε ισορροπία το 2024-2026, καθώς τα επιτοκιακά περιθώρια NIMs προσαρμόζονται σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων και υψηλότερου σχετικά κόστους καταθέσεων.
Το κεφάλαιο και η ρευστότητα θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τους ισολογισμούς τους να λειτουργούν πιο σκληρά, να επιστρέφουν κεφάλαια και να διατηρήσουν το κόστος χρηματοδότησής τους όσο το δυνατόν χαμηλότερα σε σχέση με το Euribor.
Πιστεύουμε ότι τα franchises δανεισμού και η πρόσβαση σε μικρότερους δανειολήπτες θα έρθουν στο προσκήνιο μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα», σημειώνει η Wood.
Πηγή bankingnews.gr