Το lockdown που επεβλήθη λόγω COVID-19 μπορεί να ελαττώνεται σταδιακά, αλλά το άγχος για τις κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές του κόσμου αυξάνεται. Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος ανησυχίας: έχει ήδη ξεκινήσει μια έντονη οικονομική ύφεση και θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930. Όμως, ενώ αυτό το αποτέλεσμα είναι πιθανό, δεν είναι αναπόφευκτο.
Για να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ο κόσμος πρέπει να δράσει από κοινού και γρήγορα για να ανανεώσει όλες τις πτυχές των κοινωνιών και των οικονομιών μας, από την εκπαίδευση έως τις κοινωνικές συμβάσεις και τις συνθήκες εργασίας. Κάθε χώρα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Κίνα, πρέπει να συμμετέχει και κάθε βιομηχανία, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην τεχνολογία, πρέπει να μετασχηματιστεί. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε ένα reset του καπιταλισμού εν συνόλω.
Επιπλέον, η ανεργία ανεβαίνει στα ύψη σε πολλές χώρες: στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους έχει υποβάλει αίτηση για ανεργία από τα μέσα Μαρτίου, με νέες εβδομαδιαίες αξιώσεις πολύ πάνω από τα ιστορικά υψηλά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος – υποβάθμιση 6,3 εκατοστιαίων μονάδων σε μόλις τέσσερις μήνες.
Όλα αυτά θα επιδεινώσουν το κλίμα και τις κοινωνικές κρίσεις που ήταν ήδη σε εξέλιξη. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την κρίση COVID-19 ως δικαιολογία για την αποδυνάμωση της προστασίας και της επιβολής του περιβάλλοντος. Και οι απογοητεύσεις για κοινωνικά δεινά όπως η αυξανόμενη ανισότητα – ο συνδυασμένος πλούτος των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης – εντείνονται.
Η ατζέντα του Great Reset αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία. Το πρώτο θα οδηγούσε την αγορά σε πιο δίκαια αποτελέσματα. Για το σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις πρέπει να βελτιώσουν τον συντονισμό (για παράδειγμα, στη φορολογική, κανονιστική και φορολογική πολιτική), να αναβαθμίσουν τις εμπορικές ρυθμίσεις και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια «οικονομία των ενδιαφερομένων μερών». Σε μια εποχή μείωσης των φορολογικών βάσεων και της αύξησης του δημόσιου χρέους, οι κυβερνήσεις έχουν ένα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσουν μια τέτοια δράση.
Η δεύτερη συνιστώσα της ατζέντας του Great Reset θα διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις προωθούν κοινούς στόχους, όπως η ισότητα και η βιωσιμότητα. Εδώ, τα προγράμματα δαπανών μεγάλης κλίμακας που εφαρμόζουν πολλές κυβερνήσεις αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ευκαιρία για πρόοδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για πρώτη φορά, παρουσίασε σχέδια για ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (826 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν επίσης φιλόδοξα σχέδια οικονομικής τόνωσης.
Η τρίτη και τελική προτεραιότητα της ατζέντας του Great Reset είναι η αξιοποίηση των καινοτομιών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης για την υποστήριξη του δημόσιου αγαθού, ιδίως με την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών. Κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, εταιρείες, πανεπιστήμια και άλλοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη διαγνωστικών, θεραπευτικών και πιθανών εμβολίων. δημιουργία κέντρων δοκιμών · δημιουργία μηχανισμών για τον εντοπισμό λοιμώξεων · και παράδοση τηλεϊατρικής. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να είναι εφικτό αν παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει σε κάθε τομέα.
Η κρίση COVID-19 επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αλλά η τραγωδία δεν χρειάζεται να είναι η μόνη κληρονομιά της. Αντίθετα, η πανδημία αντιπροσωπεύει ένα σπάνιο αλλά στενό παράθυρο ευκαιριών να προβληματιστούμε, να φανταστούμε και να επαναφέρουμε τον κόσμο μας για να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές, πιο δίκαιο και πιο ευημερές μέλλον.
World Economic Forum: Now is the time for a ‘great reset’
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής