Toυ Γ.Καρμαγκάλη
Follow @karamagalis
Κατακόρυφη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων και των νεκρών από αυτές καταγράφει ο παγκόσμιος δείκτης μέτρησης της Τρομοκρατίας (World Terrorism Index), ο οποίος είδε το φως της δημοσιότητας πριν δύο ημέρες. Η έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Institute of Economics and Peace, φέρνει στην επιφάνεια μία σκληρή πραγματικότητα για το 2014, καθώς το βασικό της εύρημα είναι το γεγονός πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 80% σε σχέση με το 2013, ενώ υπερδιπλάσιος από το έτος αναφοράς είναι και ο αριθμός των νεκρών, παγκοσμίως, από τρομοκρατικά χτυπήματα.
Στο επίκεντρο των τρομοκρατικών δράσεων, τοποθετούνται δύο μεγάλες οργανώσεις, η Boko Ηaram, με κύριο πυρήνα δράσης την Νιγηρία καθώς και το ISIS, το οποίο έγινε πλέον ευρέως γνωστό μετά από τις αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.
Τα ποσοτικά στοιχεία
Boko Haram είναι , σύμφωνα με τα στοιχεία, η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική ομάδα στον κόσμο διεξάγοντας 6.644 δολοφονίες πέρυσι, και σημειώνοντας αύξηση 317% από το 2013. Δεύτερο έρχεται το ISIS, με 6.073 δολοφονίες.
Ο δείκτης έδειξε ότι το 80% των τρομοκρατικών δολοφονίες του περασμένου έτους διεξήχθησαν σε μόλις πέντε χώρες: το Ιράκ, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Συρία. Επίσης, αποτυπώνεται μια στενή σχέση αιτίου και αιτιατού, μεταξύ της τρομοκρατίας και των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή. Από 11 χώρες με περισσότερους από 500 θανάτους από την τρομοκρατία, 10 είχαν «τα υψηλότερα επίπεδα των προσφύγων και μετανάστευσης στον κόσμο», αναφέρει η σχετική συνοδευτική έκθεση.
Η απότομη αύξηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, σημειώνεται στην έκθεση, τροφοδοτεί τη μετανάστευση από περιοχές που ελέγχονται από τo ISIS προς τις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 369.904 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ και 4.290.000 και έχουν εγκαταλείψει τη Συρία.
Η αλλαγή στρατηγικής
Οι τρομοκρατικές ομάδες, έχουν αλλάξει άρδην τα χαρακτηριστικά τους από την τρομοκρατία όπως την ξέραμε έως σήμερα, κάτι που προβληματίζει και τις μυστικές υπηρεσίες των κρατών με αυξημένη επικινδυνότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Οι ομάδες έχουν αλλάξει στρατηγική στοχεύοντας όλο και περισσότερο σε αμάχους, ανέφερε η έκθεση. Πέρυσι, οι τρομοκράτες σκότωσαν 172% περισσότερους άμαχους πολίτες από το 2013. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια αλλαγή στην τακτική. Επιθέσεις σε αμάχους είναι πιο θανατηφόρες και δημιουργούν πολύ περισσότερο φόβο και πανικό σε μια κοινωνία, κάτι που έχει –μεταξύ άλλων- και τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο», αναφέρεται στην έκθεση.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τρομοκρατία στοίχισε στο παγκόσμιο ΑΕΠ περίπου $ 53 δις για το 2014.