Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Για άλλη μια φορά η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη εβδομάδα για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταίρων, με μία διαρκή προσπάθεια για να δείξει η Κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας ότι προσπαθεί να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης, και από την άλλη πλευρά οι δανειστές να κλείνουν όλο και πιο πολύ τις πηγές χρηματοδότησης των τραπεζών (ΕΚΤ κλπ) προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο σημείο που εκείνοι θέλουν.
Αυτό είναι εν συντομία το σκηνικό που υφίσταται αυτήν την στιγμή στην χώρα. Οι συνέπειες της κατάστασης αυτής είναι ότι πλέον η αγορά πραγματικά έχει στερέψει και στην ουσία η χώρα καλείται χωρίς χρηματοδότηση των τραπεζών να πληρώνει τις δόσεις στους θεσμούς από την μία, και από την άλλη να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις.
Αίφνης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλεί τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την πρόταση των εταίρων στην Κυβέρνηση. Μία πρόταση που ετοιμάστηκε σε μία συνάντηση που είχαν στην Γερμανία πριν από δύο μέρες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως έγινε συνάντηση σε επίπεδο κορυφής για το ελληνικό ζήτημα χωρίς την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και σίγουρα δεν μπορεί να είναι καλός οιωνός ούτε για τις σχέσεις που έχουν οι εταίροι με την Κυβέρνηση, ούτε και για την διαπραγμάτευση, η οποία αυτόματα σχεδόν παίρνει τον ρόλο του τελεσίγραφου από την πλευρά των δανειστών, για να βρεθεί πιο γρήγορα μία λύση.
Τι ζητούν όμως οι εταίροι στην πρόταση που διαμορφώθηκε στο Βερολίνο. Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα οι δανειστές έχουν χαμηλώσει τις απαιτήσεις τους. Συγκεκριμένα για φέτος ζητείται πρωτογενές πλεόνασμα 1%. Για το 2016, το ποσοστό ανεβαίνει στο 2%, για το 2017, στο 3%, ενώ για το 2018 ζητείται πλεόνασμα 3,5%.
Τα ποσοστά είναι όντως χαμηλότερα από αυτά του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης (3% για φέτος και 4,5% για τον επόμενο χρόνο) ωστόσο παραμένουν πιο «σκληρά» από αυτά που ήλπιζε να πετύχει η κυβέρνηση (0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016) και από ότι φαίνεται ενισχύεται η δυσκολία να βγουν αυτά τα νούμερα εν μέσω ύφεσης.
Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και έσοδα 950 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ, ενώ ζητά αναδιάρθρωση του χρέους σε αντάλλαγμα των μεταρρυθμίσεων.
Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές. Τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση σε επιστολή της στους εταίρους δεν φαίνεται να έχουν το αποτέλεσμα που επιδιώκει, καθώς ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε δήλωσε τα ακόλουθα: «Έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η λύση του προβλήματος, περιμέναμε εδώ και μήνες συγκεκριμένες και λεπτομερείς ελληνικές προτάσεις. Δεν μπορώ εδώ να σχολιάσω κάτι, το οποίο δεν διαθέτω. Εάν, όμως, λάβω υπόψη το τι υπάρχει από σχόλια, περιγραφές, σχόλια από την Αθήνα από κυβερνητικές πηγές, τότε έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία λύση του προβλήματος. Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό, διότι γνωρίζετε ότι τη Δευτέρα – λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα εδώ και μήνες δεν παρουσίαζε τίποτα – οι 3 Θεσμοί συνεννοήθηκαν να υποβάλουν μια δική τους πρόταση. Αυτές οι συζητήσεις διεξάγονται και αυτή η πρόταση των 3 Θεσμών θα είναι για εμάς η σημαντική βάση των συζητήσεων».
Εν κατακλείδι, είναι όντως το πιο κρίσιμο χρονικό σημείο για τον Πρωθυπουργό, διότι οι δανειστές είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση που επικρατεί όλο αυτό τον καιρό με τις διάφορες ακραίες δηλώσεις των στελεχών της Κυβέρνησης, κι από την άλλη πλευρά ακόμα και αν καταφέρει να κάνει μία συμφωνία δεν ξέρει εάν θα περάσει από το κόμμα του, καθώς στην πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων πολλοί βουλευτές έχουν αρχίσει να αρνούνται να ψηφίσουν.
Εάν γίνει κάτι τέτοιο και διαγραφούν, ανεξαρτητοποιηθούν ή παραιτηθούν τόσοι βουλευτές, όσοι απαιτούνται για να χαθεί η δεδηλωμένη, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Είναι λοιπόν μία ιδιαιτέρως κρίσιμη, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, στιγμή και θα πρέπει να υπάρχει ηρεμία από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσουν οι δηλώσεις περί ρήξης, διότι πολύ απλά η χώρα δεν αντέχει άλλο αυτή την αναμονή.