«Το Σάββατο 30 Μαρτίου από 20.30-21.30 σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα και συνδεόμαστε με τη φύση, που σήμερα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ» προτρέπει το WWF.
Όπως σημειώνει, με κεντρικό μήνυμα φέτος το «Συνδέσου με τη Φύση», εκατομμύρια πολίτες από κάθε γωνιά της γης, φορείς, επιχειρήσεις, παγκόσμια μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι θα σβήσουν στο διάστημα αυτό συμβολικά τα φώτα, λαμβάνοντας μέρος και φέτος στην «Ώρα της Γης» (Earth Hour, http://www.wwf.gr/earthhour/) κι ενώνοντας τη φωνή τους για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τη φύση.
Η Ώρα της Γης ξεκίνησε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 2007 και σταδιακά εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη. Σύμφωνα με το WWF, «δώδεκα χρόνια μετά, πολίτες και φορείς από περισσότερες από 180 χώρες, βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση: να πιέσουμε τους παγκόσμιους ηγέτες προκειμένου να αναλάβουν άμεση δράση για την εφαρμογή μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για τη φύση και τους ανθρώπους, που θα έχει ως στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας που χάνεται με ραγδαίους ρυθμούς».
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WWF σε 11.000 πολίτες από 10 χώρες, παρότι ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας, η οποία προέρχεται από τη φύση, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας σήμερα, μόλις το 9% των συμμετεχόντων κατανοεί την έκταση του προβλήματος. Όπως προέκυψε, οι νέοι ηλικίας 18-24 είναι λιγότερο ενήμεροι για το θέμα, με το 40% εξ αυτών να θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι ασήμαντο, ενώ το 11% εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Ωστόσο, κατά το WWF, «η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς υπερεκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς μας πόρους σε βαθμό εξάντλησης και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» του WWF και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, σε λιγότερο από 50 χρόνια οι πληθυσμοί των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών μειώθηκαν κατά 60%. Την ίδια ώρα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι αν η θερμοκρασία αυξηθεί άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου, η απώλεια της φύσης θα είναι μη αναστρέψιμη.
Είμαστε λοιπόν, η πρώτη γενιά που έχει ξεκάθαρη εικόνα για την αξία της φύσης και τον αντίκτυπό μας σε αυτή, όμως ίσως είμαστε και η τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τον πλανήτη και τον εαυτό της. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια! Έχει έρθει η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα για τη φύση» τονίζει το WWF.
Όπως επισημαίνει, πέραν των χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα που θα συμμετάσχουν στην «Ώρα της Γης», σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης συμμετέχουν ήδη δεκάδες φορείς, επιχειρήσεις και υπηρεσίες της Ελλάδας που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ανάμεσά τους είναι ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ).