Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

WSJ: Από τον Σωκράτη έως τον Καμύ οι στοχαστές ρωτούν πως να αντιμετωπίσουν μία κρίση που ανατρέπει τα πάντα

Η «αργή θεραπεία», όπως έχει κληθεί η φιλοσοφία, είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Η φιλοσοφία δεν είναι τόσο η μεταφυσική σκέψη όσο αρχικά αντιλήφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες: πρακτική, θεραπευτική ιατρική για την ψυχή.

Η φιλοσοφία μας βοηθά να ξεμπερδέψουμε τους κόμπους των ηθικών ζητημάτων που εγείρονται από την πανδημία, αλλά μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε πολύ πιο προσωπικά αλλά εξίσου επείγοντα ζητήματα. Πώς να υπομείνετε το ανίατο; Πώς να βρει κανείς βεβαιότητα σε ένα αβέβαιο σύμπαν; Η φιλοσοφία δεν παρέχει εύκολες απαντήσεις, αλλά διαμορφώνει εκ νέου τις ερωτήσεις μας και αλλάζει τις προοπτικές μας – μια ικανότητα που είναι χρήσιμη σε καλές εποχές και πολύτιμη κατά τη διάρκεια κακών.

Η φιλοσοφία γνωρίζει καλά τις κακές στιγμές. Πολλοί από τους μεγαλύτερους στοχαστές της ιστορίας έκαναν το πιο διαρκές έργο τους κατά τη διάρκεια πανδημιών, οικονομικής αναταραχής και κοινωνικής αναταραχής. Είναι δική τους σοφία – και φορητή. Σε αντίθεση με την πληροφορία ή την τεχνολογία, η σοφία δεν καθίσταται ποτέ ξεπερασμένη. Οι γνώσεις της Φιλοσοφίας είναι πιο σχετικές από ποτέ.

Στην Αμερική του 19ου αιώνα, ο Χένρι Ντέιβιντ Θοράου αξιοποίησε τις ταραγμένες εποχές του – μια χώρα που βαδίζει προς εμφύλιο πόλεμο – για να βρει ομορφιά στα ατελή. Ο Michel de Montaigne ήταν ένας έμπειρος περιστρεφόμενος, μόνο ο ίδιος, όχι οι λίμνες, που λαχταρούσε να δει πιο καθαρά. Έζησε στη Γαλλία τον 16ο αιώνα, όταν ο θάνατος ήταν στον αέρα – «μας πιάσε από το λαιμό», είπε. Η πανούκλα σκότωσε σχεδόν τους μισούς κατοίκους του Μπορντό, όπου υπηρέτησε ως δήμαρχος τη δεκαετία του 1580.

Ο Στωισμός γεννήθηκε από καταστροφή – ο ιδρυτής του Ζένο ίδρυσε τη σχολή σκέψης το 301 π.Χ. αφότου ναυάγησε κοντά στην Αθήνα και έκτοτε παρέχει συμβουλές για την αντιμετώπιση των αντιξοών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απολαμβάνει μια αναβίωση, που ξεκίνησε πριν από την πανδημία.

Ένας καλός Στωικός θα είχε προετοιμαστεί για την πανδημία ασκώντας το premeditatio malorum ή «προμελέτη των αντιξοών». Η λίστα του Modern Stoic φαίνεται λίγο διαφορετική – ένα παιδί που ουρλιάζει, απλήρωτοι λογαριασμοί, ένας ανησυχητικός πυρετός – αλλά η ιδέα είναι ίδια. Μελετώντας την καταστροφή, κλέβουμε τις μελλοντικές δυσκολίες από το δάγκωμα τους και εκτιμούμε αυτό που έχουμε τώρα. Η δυσκολία που αναμένεται μειώνεται.

Ο Καμύ είναι ο ιδανικός πανδημικός φιλόσοφος, αν και όχι για τους λόγους που ίσως νομίζετε. Δεν είναι το συχνά αναφερόμενο μυθιστόρημά του «Η πανούκλα» που εξηγεί πληρέστερα τη δυσκολία μας, αλλά το λιγότερο γνωστό δοκίμιο του «Ο μύθος του Σίσυφου», για τη θλιβερή φιγούρα της ελληνικής μυθολογίας, την οποία καταδίκασαν οι θεοί για να σπρώξουν έναν ογκόλιθο λόφο μόνο για να το δείτε να κυλάει ξανά και ξανά.

Η πανδημία κοροϊδεύει τα μεγάλα μας σχέδια. Αποφοίτηση, γάμοι, προοπτικές εργασίας – poof, έφυγαν, κυλώντας πίσω στο λόφο σαν τον λίθο του Sisyphus.
Δουλεύετε σε ένα φαινομενικά άκαρδο έργο, μια διατριβή ή μια στρατηγική μάρκετινγκ, καθυστερημένη για πάντα, γεμάτη από τις αγχώδεις συνθήκες; Καλό, λέει ο Camus, έχετε αρχίσει να κατανοείτε τον παραλογισμό της ζωής. Επενδύστε στην προσπάθεια, όχι στο αποτέλεσμα, και θα κοιμηθείτε καλύτερα. Η συνταγή του είναι η πρόκληση μας στην εποχή του Covid-19: κοιτάζοντας τον παραλογισμό της δυσκολίας μας, αλλά πεισματικά επιμένουμε αντί να αποδώσουμε στην απόγνωση. Όπως ένας καλός φιλόσοφος.

Wall Street Journal: Philosophy for a Time of Crisis
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων