Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

WSJ: Μπορεί ο Τραμπ να δώσει χάρη σε εκείνον και την οικογένεια του; – Τα όρια της προεδρικής χάρης

Καθώς η θητεία του τελειώνει, ο Πρόεδρος Τραμπ καλείται από ορισμένους υποστηρικτές να δώσει προεδρική χάρη σε κάποιους στενούς συμμάχους, μέλη της οικογένειας και ακόμη και για τον εαυτό του. Ο κ. Τραμπ έχει ήδη συγχωρήσει τον πρώην σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια Michael Flynn. Για να δούμε όμως κατά πόσον μπορεί να δώσει χάρη μέλη της οικογένειας του ή ακόμα και τον ίδιο;

Μπορεί ο πρόεδρος να συγχωρήσει τα παιδιά του, την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες;

Η απάντηση είναι σχεδόν σίγουρα ναι. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ παραχωρεί στον πρόεδρο την εξουσία «να χορηγεί αποζημιώσεις και χάρη για αδικήματα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών» – με λίγα όρια σε αυτήν την εξουσία που βρίσκονται είτε στο κείμενο του Συντάγματος είτε σε μεταγενέστερες δικαστικές αποφάσεις.

Η διάταξη έχει ερμηνευθεί ώστε να επιτρέπει στους προέδρους να χορηγούν χάρη, οι οποίες καταργούν εντελώς τις χρεώσεις ή μεταλλάξεις, οι οποίες μειώνουν μια ποινή. Ο πρόεδρος μπορεί επίσης να μειώσει ή να ακυρώσει πρόστιμα.

Το 1866, το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. έκρινε ότι η εξουσία να χορηγεί χάρη «είναι απεριόριστη εκτός από περιπτώσεις αδικοπραξίας». Πρόσθεσε: «Επεκτείνεται σε κάθε παράβαση που είναι γνωστό από το νόμο και μπορεί να ασκηθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την εκτέλεσή του, είτε πριν από τη νομική διαδικασία είτε κατά την εκκρεμότητα τους, ή μετά από καταδίκη και απόφαση.»

Δεν μπορεί να ανακληθεί ή να ανακληθεί χάρη από τον διάδοχο του προέδρου.

Μπορεί ο πρόεδρος να συγχωρήσει τον εαυτό του;

Σε ένα σύντομο νομικό μνημόνιο του 1974 που γράφτηκε λίγες μέρες πριν ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτηθεί για τον ρόλο του στο σκάνδαλο του Watergate, το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι ένας πρόεδρος δεν μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του σύμφωνα με την αρχαία νομική αρχή ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι δικαστής στη δική του περίπτωση. ”

Κανένας πρόεδρος δεν προσπάθησε ποτέ να δώσει χάρη τον εαυτό του, και ορισμένοι νομικοί μελετητές διαφωνούν με τη γνώμη του Υπουργείου Δικαιοσύνης του 1974.

Πέραν της γνώμης του Υπουργείου Δικαιοσύνης του 1974, ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να προσπαθήσει να γράψει συγχώρεση πριν φύγει από το αξίωμα. Το ζήτημα θα έφτανε ποτέ σε δικαστή μόνο εάν ένα μελλοντικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίσει να προσπαθήσει να τον κατηγορήσει, κάτι που στη συνέχεια θα αναγκάσει ένα δικαστήριο να εξετάσει το ζήτημα.

Πρέπει να είναι χάρη για συγκεκριμένα εγκλήματα; Μπορεί ο πρόεδρος να γράψει μια γενική συγχώρεση ακόμη και αν ένα άτομο δεν βρίσκεται υπό έρευνα;

«Η χάρη είναι συνήθως για συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε ο Jonathan Adler, καθηγητής νομικής στο Case Western Reserve University. “Υπάρχουν λόγοι αμφιβολίας ότι μια χάρη μπορεί απλώς να πει” οποιαδήποτε και όλες τις παραβιάσεις του ομοσπονδιακού νόμου που έχουν διαπραχθεί ποτέ. “”

Αλλά τα ακριβή όρια του πόσο εκτεταμένη μπορεί να είναι μια χάρη είναι δοκιμασμένη – και πολλοί πρόεδροι έχουν δώσει ευρεία αμνηστία ή άλλες επιπτώσεις σε ομάδες ανθρώπων. Η χάρη του κ. Νίξον του Τζέραλντ Φορντ ήταν αρκετά ευρεία – έδωσε χάρη στον πρώην πρόεδρο για «όλα τα αδικήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών» κατά την περίοδο της προεδρίας του.

Άλλες περιπτώσεις περιλάμβαναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ο Τζίμι Κάρτερ εξέδωσε σε όσους διέφυγαν από το στρατιωτικό σχέδιο κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον και ο Τζον Άνταμς εξέδωσαν αμνηστία σε όσους συμμετείχαν σε εξεγέρσεις εναντίον ομοσπονδιακών φορολογικών φορέων και ο Τζέιμς Μάντισον έδωσε χάρη σε μεγάλο αριθμό πειρατών που λειτουργούσαν στη Λουιζιάνα, ενώ ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Άντριου Τζόνσον παραχώρησαν εκτεταμένη αμνηστία σε πρώην Συνομοσπονδίες μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η χάρη του κ. Trump για τον κ. Flynn τον απελευθέρωσε από τυχόν εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της έρευνας του ειδικού συμβούλου.

Ένας πρόεδρος μπορεί να εκδώσει χάρη προτού ασκηθούν κατηγορίες. Οι περισσότεροι νομικοί μελετητές συμφωνούν ότι ένας πρόεδρος δεν μπορεί να εκδώσει χάρη για εγκλήματα που δεν έχουν διαπραχθεί ακόμη, αλλά θα μπορούσαν να υπόσχονται μελλοντική χάρη σε συνεργάτη που σχεδιάζει να διαπράξει έγκλημα.

Υπάρχουν έλεγχοι για τη ισχύ της προεδρικής χάρης;

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εξουσία συγχώρησης είναι πέρα ​​από τον έλεγχο του Κογκρέσου, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει συνταγματική τροποποίηση, δεν μπορεί να κάνει λίγα ο νομοθέτης για να ελέγξει την εξουσία.

Οποιαδήποτε διαφθορά σε αντάλλαγμα για χάρη θα μπορούσε ενδεχομένως να διερευνηθεί και να χρεωθεί ως ξεχωριστό έγκλημα σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και αυτό πιθανότατα δεν θα ακυρώσει την ίδια τη χάρη.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για τις περιστάσεις γύρω από τη χάρη του κ. Κλίντον για τον φυγόδικο χρηματοδότη Marc Rich, αλλά ολοκλήρωσε την έρευνα αρκετά χρόνια αργότερα χωρίς καμία κατηγορία. Η σύζυγος του αείμνηστου κ. Rich ήταν ουσιαστικός δωρητής για δημοκρατικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της μείζονος ευεργέτης της προεδρικής βιβλιοθήκης του κ. Κλίντον.

Εφαρμόζεται η εξουσιοδότηση της προεδρίας για κρατικά αδικήματα;

Όχι. Ένας πρόεδρος μπορεί να εκδώσει χάρη μόνο για ομοσπονδιακά εγκλήματα. Η προεδρική επιείκεια δεν μπορούσε να εμποδίσει τους κρατικούς αξιωματούχους να διερευνήσουν πιθανές παραβιάσεις του κρατικού νόμου από τον κ. Τραμπ, τους συνεργάτες του ή τα μέλη της οικογένειας του.

Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης αγωνίζονται για πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του κ. Trump ως μέρος μιας ευρείας ποινικής έρευνας που διεξάγεται από τον εισαγγελέα του Μανχάταν Cyrus Vance Jr. για πιθανή ασφάλιση ή απάτη σε τράπεζα. Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης διεξάγει ξεχωριστή αστική έρευνα.

Ο πρόεδρος δεν έχει τη δυνατότητα να περιορίσει ή να θέσει τέρμα σε αυτές τις έρευνες χρησιμοποιώντας την εξουσία του για χάρη. Μένει όμως να δούμε τι θα πράξει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

WSJ: Can President Trump Pardon Himself and His Family?

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων