Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

WSJ: O Elon Musk κατηγορεί τις οικονομικές σχολές για έλλειψη καινοτομίας

Τι συμβαίνει με τις αμερικανικές εταιρείες; Ο Elon Musk ισχυρίζεται ότι τα πάρα πολλά M.B.A.s. ρυπαίνουν την ικανότητα των εταιρειών να σκέφτονται δημιουργικά και να δίνουν στους πελάτες αυτό που πραγματικά θέλουν.

Τα σχόλιά του που επικρίνουν τα M.B.A.s λέχθηκαν εν μέσω μιας ευρύτερης συνομιλίας σχετικά με την ηγεσία μπροστά σε ένα διαδικτυακό κοινό κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου κορυφής των CEO της Wall Street Journal, όπου ενθάρρυνε επίσης τα στελέχη να απομακρυνθούν από τα λογιστικά φύλλα τους και να βγουν από την αίθουσα συνεδριάσεων και να μπουν στο εργοστάσιο.

«Νομίζω ότι μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλοί κάτοχοι ΜΒΑ στις υψηλές βαθμίδες των εταιρειών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc. «Υπάρχει μια γενικότερη τάση με υπερπληθώρα Μ.Β.Α. στην Αμερική, πράγμα που δεν νομίζω ότι είναι τόσο υπέροχο. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση στο ίδιο το προϊόν ή την υπηρεσία, λιγότερος χρόνος στις συνεδριάσεις των ΔΣ, λιγότερος χρόνος στα οικονομικά. ”

Πολλοί ηγέτες επιχειρήσεων που έχουν MBA απάντησαν, λέγοντας ότι τα σχόλια του κ. Musk δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα αυτού που διδάσκεται στα προγράμματα M.B.A. και ότι περισσότεροι μαθητές από ποτέ που παρακολουθούν το μεταπτυχιακό πτυχίο ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία και όχι για τη Wall Street.

Μεταξύ των κορυφαίων 100 CEOs στο Fortune 500, περίπου το ένα τρίτο κατέχει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, σύμφωνα με την κατάταξη των Αμερικανικών Ειδήσεων Best Business School.

Πέντε προγράμματα MBA έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από έναν Διευθύνοντες Σύμβουλους του Fortune 100, συμπεριλαμβανομένου του Harvard Business School, το οποίο μετρά τους επικεφαλής της JPMorgan Chase & Co. James Dimon και τον Lawrence Culp Jr., CEO της General Electric Co., και το Στάνφορντ, όπου ο στρατηγός Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Motors Co. Mary Barra και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Capital One Financial Corp Richard Fairbank είναι κάτοχοι ΜΒΑ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Musk ή άλλοι ηγέτες της τεχνολογίας επέκριναν το MBA Σε μια συνέντευξη του 2013 με την Αμερικανική Φυσική Εταιρεία, μια μη κερδοσκοπική επαγγελματική οργάνωση για άτομα που σχετίζονται με τη φυσική, ο κ. Musk είπε: «Προσλαμβάνω άτομα που δεν κατέχουν MBA, όχι λόγω ενός. ”

Ο Peter Thiel, που ξεκίνησε την PayPal Holdings Inc. με τον κ. Musk και άλλους πριν από δύο δεκαετίες, είπε κάποτε: «Ποτέ δεν προσλαμβάνετε κάποιον που κατέχει M.B.A .; θα καταστρέψει την εταιρεία σας. “Η Tesla είναι ένα από τα πιο περιζήτητα μέρη για εργασία για νέους πτυχιούχους, σύμφωνα με το Handshake, έναν ιστότοπο υπηρεσιών καριέρας φοιτητών που χρησιμοποιούν οι απόφοιτοι κολεγίου για να αναζητήσουν εργασία.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των τριών κορυφαίων εργοδοτών που λαμβάνουν τις περισσότερες αιτήσεις εργασίας

Τα προγράμματα του M.B.A. δέχτηκαν κριτική για το αν αξίζουν συχνά τις υψηλές τιμές τους. Μερικά από τα υψηλότερα βαθμολογημένα προγράμματα M.B.A. μπορούν να κοστίσουν εξαψήφιο ποσό χωρίς να προστεθούν έξοδα διαβίωσης ή να ληφθούν υπόψη τα έξοδα ευκαιρίας για να αναζητήσει κάνεις καριέρα μέχρι και δυο χρόνια μετά το πτυχίο.

WSJ: Elon Musk Decries ‘M.B.A.-ization’ of America

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων