Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

WSJ: Ο Μπάιντεν σταμάτησε νέα επίθεση στη Συρία γιατί άμαχοι ήταν κοντά στον στόχο

Τελευταία στιγμή ακύρωσε, την περασμένη εβδομάδα, δεύτερη επίθεση στη Συρία ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που αναρτήθηκε την Πέμπτη (04/03, τοπική ώρα), όταν έμαθε ότι άμαχοι βρίσκονταν κοντά στον στόχο.

Νέα ευρήματα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη (04/03, τοπική ώρα) δείχνουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είχε αρχικά προγραμματίσει να διατάξει δύο διαφορετικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, αλλά τελικά αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία αφού έλαβε πληροφορίες της τελευταίας στιγμής ότι άμαχοι πολίτες ήταν κοντά στην περιοχή.

Δορυφορικές εικόνες φέρεται να δείχνουν το εύρος της καταστροφής στη Συρία μετά την επίθεση των ΗΠΑ
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ο Μπάιντεν ακύρωσε τη δεύτερη επίθεση περίπου 30 λεπτά προτού πέσουν οι βόμβες, αφού ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν τον ενημέρωσε ότι μια γυναίκα και παιδιά είχαν φτάσει σε μια αυλή κοντά σε έναν από τους στόχους.

Έτσι, έχοντας στη διάθεσή του τις νέες πληροφορίες, ο Μπάιντεν ακύρωσε το δεύτερο μισό της αποστολής, αφού ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν φέρεται να πρότεινε την επίθεση εναντίον μόνο ενός στόχου.

HTML tutorial

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσαν στο προαναφερθέν μέσο μαζικής ενημέρωσης ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση στο Ερμπίλ του Ιράκ που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου, η οποία σκότωσε έναν ξένο εργολάβο και τραυμάτισε επτά Αμερικανούς, καθώς και ως απάντηση σε εκείνη της 20ής Φεβρουαρίου στην αεροπορική βάση Μπαλάντ.

Οι επιθέσεις στη Συρία είχαν ως σκοπό να προειδοποιήσουν το Ιράν ότι οι ΗΠΑ θα επιτεθούν αν χρειαστεί, αλλά δεν επιδιώκουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις.

Έως τις 23 Φεβρουαρίου, το Πεντάγωνο ολοκλήρωσε μια λίστα επιλογών απάντησης, με τον Μπάιντεν τελικά να κάνει την τελική επιλογή δύο ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας συνάντησης στην Αίθουσα Καταστάσεων με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης.

Την επομένη μετά τις αεροπορικές επιθέσεις, ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι η επιδρομή ήταν προειδοποίηση για το Ιράν για το ότι δεν μπορεί να «ενεργεί με ατιμωρησία» και ότι η Τεχεράνη πρέπει να «προσέχει» με τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Όσον αφορά στο Ιράν, έχει καταδικάσει τις αεροπορικές επιθέσεις και ο Σαΐντ Κχαντιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε την επιδρομή «επίθεση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων