Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

WSJ: Χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για το προσφυγικό

Το προσφυγικό έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα περίπου 25.000 πρόσφυγες και ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς, τη στιγμή που ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας προειδοποίησε ότι, βάσει των μελετών, υπολοζίζεται ότι θα εγκλωβιστούν 50.000 – 70.000 άνθρωποι στη χώρα μέσα στoν επόμενο μήνα.

Λόγω της τεράστιας αυτής κρίσης, χρηματικό ποσό ύψους 700 εκατ. ευρώ -ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 500 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο- ετοιμάζεται να διαθέσει, την επόμενη τριετία, σε χώρες της ΕΕ και κυρίως στην Ελλάδα η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που επεξεργάζεται το κοινοτικό όργανο.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που θα υποβληθεί επίσημα αύριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωπαϊκοί πόροι θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικές δράσεις εντός της ΕΕ, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή σε περιοχές συγκρούσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο Κύπριος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, θα παρουσιάσει την πρόταση της Επιτροπής για ένα νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες εντός ΕΕ. «Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αριθμών αφίξεων στην ΕΕ», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε την «ανησυχία» της για την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αλλά και την αμέριστη στήριξη του προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να φυλάσσει τα σύνορά της, ωστόσο οι εικόνες που εκτυλίσσονται στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι ανησυχητικές και δείχνουν ότι η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική και ευρωπαϊκή», δηλώνει χαρακτηριστικά.

πηγή: NEW POST

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων