Η ευρωζώνη δεν είναι πια αυτό που ήταν. Η ύφεση, η ανεργία και η αβεβαιότητα έχει ρίξει το ευρώ στο 1,28 δολ. και οι πάντες συνιστούν αλλαγή πλεύσης, διαφορετικά το σύστημα θα καταρρεύσει. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συνιστά εμφατικά πλέον να επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση των ελλειμμάτων και κυρίως να μην επιβληθούν άλλα μέτρα λιτότητας στο Νότο. Ταυτόχρονα, τρία μεγάλα ευρωπαϊκά Ινστιτούτα χαρακτηρίζουν ζοφερή την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και προτείνουν την άμεση εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Το αυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Οικονομικής Έρευνας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών τονίζουν ότι παρά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί στο 95% του ΑΕΠ το 2017, αλλά το σοβαρότερο είναι ότι ο Νότος, αλλά και η Ολλανδία έχουν μπει σε φάση αποπληθωρισμού.
Προτείνουν δύο σενάρια: 1ο) Ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ για Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία μέχρι το 2017 με χρηματοδότηση ύψους 1% από το εκάστοτε ΑΕΠ από τα κοινοτικά ταμεία με παράλληλα σταθεροποίηση στο 2% των μακροπρόθεσμων επιτοκίων για κρατικά ομόλογα ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος τους. 2ο) Σε αυτό προστίθεται μια Συμφωνία «New Deal», που συνίσταται στην αύξηση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης της ζήτησης (επενδύσεις και κατανάλωση) κατά 1% ετησίως, ούτως ώστε έως το 2017 να έχει αυξηθεί η ζήτηση κατά συνολικά 5% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι διαφορές αυξάνονται στην ευρωζώνη, καθώς οι προβλέψεις βελτιώθηκαν για τη Γερμανία σε περίπου +0,6% ανά τρίμηνο, ενώ μειώθηκαν για τη Γαλλία (-0,1% μετά +0,1%) και την Ιταλία (-0,4% μετά -0,2%). Γι΄ αυτό και προτείνει να μην ενταθεί η λιτότητα και να χαλαρώσει η υποχρέωση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, για χώρες όπως η Γαλλία.