Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν καταγγέλλει ως δημιουργούς του Ισλαμικού Κράτους, τις ΗΠΑ, τους σιωνιστές και τους Βρετανούς τους οποίους μάλιστα χαρακτηρίζει ειδικούς στη δημιουργία διχασμών.
Ο ηγέτης του επίσης θεοκρατικού αλλά στην πλειοψηφία του σιιτικού Ιράν σε ομιλία του σε θρησκευτική εορτή δήλωσε ότι «η Αμερική, ο σιωνισμός και ιδιαίτερα ο βετεράνος ειδικός στη δημιουργία διχασμών – η διεστραμμένη κυβέρνηση της Βρετανίας – έχουν αυξήσει ραγδαία τις προσπάθειές τους να προκαλέσουν διαιρέσεις μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών».
Στην ομιλία του ο Ιρανός ηγέτης απέδωσε τη δημιουργία της Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στις παραπάνω δυτικές και εβραϊκές δυνάμεις, με σκοπό «να προκαλέσουν διχασμούς και να πολεμήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά σήμερα αυτοί έχουν στραφεί εναντίον τους». Ο Χαμενεΐ αποδίδει τις προσπάθειες των ΗΠΑ εναντίων του Ισλαμικού Κράτους με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν διχασμοί ανάμεσα στις μουσουλμανικές κοινότητες που ανήκουν σε διαφορετικές παραδόσεις και όχι να καταστραφούν οι βασικές αιτίες «αυτού του τρομοκρατικού ρεύματος».
Είναι ενδιαφέρον ότι οι καταγγελίες του Χαμενεΐ ήρθαν λίγο καιρό μετά την ιστορική πρώτη συνάντηση του Χασάν Ρουχανί, προέδρου του Ιράν με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Η συνάντηση είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πιο σκληροπυρηνικούς σε σχέση με τις διεθνείς σχέσεις του Ιράν. Ο Χαμενεΐ θέτει ως ύψιστο ζήτημα το ενωτικό φρόνιμα των μουσουλμάνων εναντίων του «κοινού εχθρού» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ‘μεγάλη εικόνα’ δείχνει όντως Ανατολή και Δύση σε κατάσταση πολλαπλών εσωτερικών συγκρούσεων σε παραλληλία με τις εξωτερικές συγκρουσιακές σχέσεις όπως αυτές αναπτύσσονται. Τη θέση κλειδί θα έχουν αυτοί που βρίσκονται ανάμεσα στους δύο κόσμους όπως η Τουρκία που κρατάει μια στάση δόλιας ουδετερότητας. Σύντομα όμως θα κληθεί να αντιδράσει αφού οι νίκες των θυσιαζόμενων κούρδων στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας θα αρχίσουν να αμφισβητούν και την κυριότητα περιοχών μέσα από αυτά. Τότε ίσως οι στιγμές και για τη χώρα μας να είναι δραματικές.