Τη στιγμή που οι δανειστές προειδοποιούν σαφώς για πιθανότητα νέας κρίσης γύρω από την Ελλάδα, η οποία θα παρέσυρε σε άβυσσο την οικονομία, το Μέγαρο Μαξίμου αναφωνεί κατά τα φαινόμενα «τέλος στα… δράματα» που το ίδιο δημιούργησε με την πολιτική αβελτηρία του γύρω από τη διαπραγμάτευση.
Για τον τελικό συμβιβασμό που θα στηρίζεται στο «σχέδιο Λε Μερ» για σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την Ανάπτυξη, προετοιμάζονται πλέον στην κυβέρνηση, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.
Χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στον πρωθυπουργό το σχέδιό του για έναν ελαστικό μηχανισμό που θα συνδέει την Ανάπτυξη με τα πλεονάσματα και την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο Μπρινό Λε Μερ παραδέχτηκε πως το ζήτημα είναι περίπλοκο και «θα χρειαστεί η βοήθεια της τύχης». Και επειδή η βοήθεια ενός θεού μόνον ίσως δεν θα ήταν αρκετή, οι κ.κ. Τσίπρας και Λε Μερ επικαλέστηκαν … ολόκληρο το ελληνικό Πάνθεον! «Είμαι βέβαιος με την αισιοδοξία που μας διέπει και την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, ότι θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός, για να συμπληρώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός πως «είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, πρέπει όμως να κάνουμε κι εμείς το καθήκον μας για να τους βοηθήσουμε».
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο
Μπροστά στα νέα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας συγκαλεί για σήμερα το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, για να τεθεί επί τάπητος η πορεία της διαπραγμάτευσης.
Κατά τον σχεδιασμό η εισήγηση του πρωθυπουργού δεν θα μεταδοθεί (σ.σ. ως είθισται σε ζωντανή σύνδεση), καθώς το αντικείμενο είναι η ενημέρωση των μελών της κυβέρνησης για την πορεία των διαβουλεύσεων, εν όψει του μεθαυριανού Eurogroup.
Τις τελευταίες ώρες κυβερνητικά στελέχη επιλέγουν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών, με το επιχείρημα «καλύτερα να περάσουμε από πάνω παρά να καλλιεργηθούν λάθος εντυπώσεις στο παρά πέντε της απόφασης».
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πάντως, από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο Μαξίμου, προέκυψε συμφωνία στην αρχική, φερόμενη ως γαλλική, πρόταση για συμφωνία στο χρέος με ρήτρα ανάπτυξης.
«Αμφότεροι συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την επισήμανση ότι η μεταξύ τους συζήτηση στράφηκε και στα τεχνικά ζητήματα που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση.
Το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης
Η ατζέντα της συνεδρίασης της Πέμπτης, από την άλλη πλευρά, οριοθετεί το πλαίσιο της συζήτησης.
Θα εξεταστούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι (μετά το 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος, τα οποία «ενδεχομένως» θα προκύψουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018 , αναφέρεται στην ατζέντα στην οποία το ελληνικό ζήτημα φιγουράρει στην πέμπτη θέση της ημερήσιας διάταξης. «Το πλαίσιο για αυτή τη συζήτηση είναι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, στην οποία περιγράφηκαν τα μέτρα για το χρέος σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Στην ατζέντα, μνημονεύεται η διατύπωση «εάν χρειαστεί» για την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στη Βουλή, εκτίμησε ότι θα απαλειφθεί από το νέο ανακοινωθέν.
Την ίδια ώρα, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, φαίνεται να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο. Από τις χθεσινές δηλώσεις του Μπενουά Κερέ (Bloomberg) προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ επιθυμεί λύση στο μέτωπο του χρέους. Ο Μάριο Ντράγκι προ ημερών εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Eurogroup να λάβει σχετικές αποφάσεις, ο Κερέ χθες ζήτησε «αποφασιστική δράση» για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ότι της αναλογούσε.