Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Χάος στη Βουλή του Κοσόβου: Δακρυγόνα και λιποθυμίες βουλευτών

Ο βουλευτής του κινήματος “Αυτοδιάθεση” που ανήκει στην αντιπολίτευση, Αλμπίν Κούρτι έριξε σήμερα δακρυγόνο στην αίθουσα της Βουλής του Κοσόβου, την ώρα που διεξαγόταν συνεδρίαση παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας.

Μετά από πρωινή διακοπή της συνεδρίασης της Βουλής, τις εργασίες της οποίας εμποδίζει τις τελευταίες εβδομάδες με διάφορους τρόπους η αντιπολίτευση, οι βουλευτές και ο πρόεδρος του Σώματος, Κάντρι Βεσέλι επέστρεψαν στην αίθουσα για τη συνέχιση της συνεδρίασης.

Πιθανότατα σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μη συνεχιστεί η διαδικασία, ο βουλευτής έριξε δακρυγόνο και η αίθουσα γέμισε καπνό. Κάποιοι από τους βουλευτές ένιωσαν έντονη δυσφορία και η βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Φλιόρα Μπροβίνα λιποθύμησε και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πρίστινας.

Πέραν από το σώμα, στην αίθουσα παρευρίσκονταν και διεθνείς αξιωματούχοι, όπως ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, ο οποίος κατόρθωσε με μεγάλη δυσκολία να εξέλθει από τη γεμάτη καπνό αίθουσα. Ορισμένα ΜΜΕ στην Πρίστινα μετέδωσαν ότι και ο κ. Ζμπόγκαρ λιποθύμησε.

HTML tutorial

Είχε προηγηθεί έντονη φιλονικία μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και του κυβερνητικού συνασπισμού και σε μία στιγμή η βουλευτής της “Αυτοδιάθεσης” Αλμπουλιένα Χατζίου έριξε ένα ποτήρι νερό στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της Βουλής του Κοσόβου, Τζαβίντ Χαλίτι.

Η κατάσταση ήταν ήδη πολύ τεταμένη, ωστόσο η διαδικασία συνεχίστηκε με την ημερήσια διάταξη και την υιοθέτηση νομοσχεδίων. Μετά την ψήφιση των νόμων, ο πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τη συνεδρίαση και όταν οι εργασίες ξανάρχισαν προκλήθηκε το νέο επεισόδιο.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, βουλευτές της αντιπολίτευσης εμπόδισαν τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Βουλής, καταλαμβάνοντας το βήμα και το έδρανο του προεδρεύοντος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας, που προβλέπει τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο. Σε άλλο επεισόδιο στα μέσα Σεπτεμβρίου βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος “Αυτοδιάθεση” έριξαν αβγά στον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, την ώρα που ενημέρωνε τα μέλη της Βουλής για τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων