Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Χαρούμενες γιορτές, χωρίς βρωμο-αστέγους

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Το σημείωμα γράφει: «Αυτό δες σας προκαλεί καμία ανησυχία; Θυμώστε!!!»

Καθόλου τυχαία δεν επέλεξα να γράψω σήμερα για το δήμαρχο που εφάρμοσε την καινοτομία των κλουβιών-εναντίων-αστέγων. Αφενός ήθελα να το συνδέσω με το «πνεύμα των εορτών», ίσως από μία χαιρέκακη διάθεση να το διαβολίσω με ψήγματα σκληρής αλήθειας για το ποιοι είμαστε. Αφετέρου, το ίδιο το γεγονός της χρήσης των κλουβιών, έγινε ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Στην πόλη Ανγκουλέμ στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο συντηρητικός δήμαρχος κατάφερε να εξαφανίσει τους αστέγους από το κέντρο της πόλης τοποθετώντας ψηλά κλουβιά που καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα παγκάκια του κέντρου της πόλης.

Ο Ζοέλ Γκιτόν, αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για την ασφάλεια, δήλωσε ότι τα παγκάκια «χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά από ανθρώπους που κατανάλωναν αλκοόλ σε τακτική βάση» ενώ ισχυρίστηκε σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο rt.com, ότι η απόφαση πάρθηκε σε συμφωνία με τους τοπικούς εμπόρους οι οποίοι παραπονούνταν για τις «απειλητικές» συμπεριφορές που έδιωχναν του πελάτες τους.

Η τοπική εφημερίδα, στηρίζοντας τη χριστουγεννιάτικη πρωτοβουλία του δημάρχου, έγραφε σε δημοσίευμά της ότι το Σαμπ ντε Μαρς, η κεντρική μεγάλη επιφάνεια πρασίνου της περιοχής ήταν το μέρος όπου λάμβαναν χώρα διαρκώς καυγάδες μεταξύ αστέγων στις οποίες συνήθως συμμετείχαν σκυλιά, και οι οποίοι είχαν πολλές φορές να κάνουν με δοσοληψίες ναρκωτικών.

Η πολιτική του δημάρχου που μας θυμίζει τις εξαγγελίες ελλήνων βουλευτών για το πόσο τους χαλούσαν την αισθητική τους οι διαμαρτυρόμενοι Σύριοι πρόσφυγες στο Σύνταγμα. Οι ίδιοι βουλευτές που στοχεύουν προεκλογικά σε δεξαμενές δεξιών, συντηρητικών ψηφοφόρων, με έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα. Αν βέβαια οι χριστιανοί ψηφοφόροι, είχαν όντως κάποια σχέση με τον επιθετικό προσδιορισμό, μάλλον θα σοκάρονταν με τις δηλώσεις των βουλευτών τους πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα.

Πολύ παρόμοιο χαρακτήρα είχε και η εκλογική νίκη του Ξαβιέ Μπονφόντ, του 34χρονου φιλόδοξου δημάρχου με τις καινοτόμες ιδέες, για τον οποίο ήδη γίνονται σχόλια που συγκρίνουν την πολιτική καριέρα του με εκείνη του Νικολά Σαρκοζί.

Προφανώς τα παραπάνω έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κατοίκους και τα social media και με έναν πρώην βουλευτή των σοσιαλιστών να δηλώνει «Τι κρίμα, αυτή δεν είναι η Γαλλία».

Πάντως εκ της δημαρχίας δηλώνεται ότι η σύμπτωση της κατασκευή των κλουβιών με τις παραμονές των Χριστουγέννων είναι μία «καθαρή σύμπτωση», άλλωστε όπως σημειώνεται αυτό είναι μόνο ένα μέρος από τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να κάνουν την πόλη ασφαλέστερη. Άλλα θα είναι η εγκατάσταση κυκλωμάτων καμερών και η αύξηση της αστυνόμευσης.

Τέτοια ανάλογα μέτρα έχουν λάβει και σε άλλα μέρη του κόσμου, εναντίων καθαρά των αστέγων, όπως με καρφιά στο έδαφος έξω από πόρτες σπιτιών στις ΗΠΑ, με αντίστοιχα κλουβιά σε γωνίες σε βρετανικό πανεπιστήμιο, ή με τσιμεντένιες μικρές πυραμίδες κάτω από γέφυρες σε κινέζικες πόλεις. Πάντως προκαλεί μια μάλλον γλυκόπικρη αίσθηση η πρωτοβουλία μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Βανκούβερ του Καναδά, νε μετατρέψει παγκάκια σε καταφύγια αστέγων, όπως στη φωτογραφία. Η αίσθηση είναι γλυκόπικρη γιατί κάτι τέτοιο παλαιότερα θα λαμβανόταν ως ένα πολύ κακόγουστο αστείο. Σήμερα ωστότο φαντάζει κίνηση αγάπης συγκρινόμενο με το επίπεδο κατάπτωσης του πολιτισμού και των κοινωνιών μας.

 

 

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων