Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν: Ο «θεός» του Χόλιγουντ χάνει τον θρόνο του

Επί 25 και πλέον χρόνια ήταν ένας από αυτούς που έλυναν και έδεναν στο Χόλιγουντ. Μέσα σε δέκα μέρες ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο 65χρονος κινηματογραφικός παραγωγός που κατηγορείται μέχρι στιγμής από 30 γυναίκες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς, χάνει τον θρόνο του και βυθίζεται σε μια πτώση χωρίς σταματημό.

Οι έρευνες της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και της Βρετανίας για σεξουαλικές επιθέσεις που φέρεται να διαπράχθηκαν από τον μεγιστάνα είναι σε εξέλιξη. Ο ίδιος νοσηλεύεται από την Πέμπτη σε κέντρο θεραπείας σεξουαλικών διαταραχών και προβλημάτων συμπεριφοράς στην Αριζόνα.

Ωστόσο τα πράγματα δεν σταματούν εδώ, καθώς ο παραγωγός θεωρείται ύποπτος για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς που λάμβαναν χώρα δεκαετίες ολόκληρες, και ο ίδιος κατάφερνε να αποσπά κάθε φορά τη σιωπή των θυμάτων του έναντι συμφωνιών που συνάπτονταν μυστικά και πληρώνονταν αδρά.

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό σε βάρος του μετατρέπονται σε κατηγορίες. Η New York Times ήταν η πρώτη που δημοσίευσε τις μαρτυρίες ηθοποιών και συνεργάτιδων που κατήγγειλαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς, με τη λίστα των καταγγελιών να μην έχει τελειωμό και να φτάνει τις 30 γυναίκες μέχρι τώρα. Ο Γουάινσταϊν είναι πλέον persona non grata στο Χόλιγουντ.

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ, διέγραψε από μέλος της τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Η Ακαδημία συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα αυτό και αποφάσισε την εκδίωξη του Γουάινσταϊν “με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων που απαιτείται” από τον κανονισμό, όπως ανακοίνωσε.

“Όχι μόνο παίρνουμε αποστάσεις από κάποιον που δεν δικαιούται τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα για να τονίσουμε ότι έλαβε τέλος η εποχή της εσκεμμένης άγνοιας και της επονείδιστης συνενοχής απέναντι σε συμπεριφορές σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας στη βιομηχανία μας”, προσθέτουν τα μέλη της Ακαδημίας στην ανακοίνωσή τους.

Ένας εκπρόσωπος του 65χρονου Γουάινσταϊν απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων