Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε ένα γερό μήνυμα στους Τούρκους που επιμένουν στην προκλητική τους στάση στην Κύπρο, δηλώνοντας καθαρά την πρόθεση της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί ολόκληρο το Αιγαίο για εξερεύνηση υδρογονανθράκων.
Ο Γιάννης Μανιάτης, υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έδωσε μια εξαιρετικά σημαντική διάλεξη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον πριν από δύο ημέρες, όπου ανέπτυξε τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδα αλλά και τις θέσεις της για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.
Η ενεργειακή πολιτική
Η ομιλία του υπουργού έλαβε αφορμή από την παρούσα συγκυρία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το καυτό πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δουλεύει σοβαρά πάνω στο ζήτημα της σταθερότητας και της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, αναφέροντας την επερχόμενη συνάντησή του για την τριμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στο ενεργειακό. Παράλληλα με τη συμφωνία λαμβάνει χώρα και το ιστορικό πρότζεκτ της δημιουργίας υποβρύχιου καλωδίου σύνδεσης των δικτύων ενέργειας που θα ενώνει τις τρεις χώρες και ουσιαστικά την Ευρώπη με την Ασία.
Παρουσιάζοντας τη γραμμή της ενεργειακής πολιτικής για την Ευρώπη, ο κ Μανιάτης σκιαγράφησε τους 4 πυλώνες της που είναι 1. Η ποικιλότητα πηγών από όπου προμηθευόμαστε ενεργειακούς πόρους, 2. Η ανάπτυξη και διασύνδεση της εσωτερικής αγοράς, 3. Η δημιουργία κοινωνίας χαμηλής κατανάλωσης υδρογονανθράκων, 4. Η αύξηση της ντόπιας παραγωγής. Στον πρώτο έδειξε πως η Ελλάδα πρόκειται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση των πηγών προμήθειας γκαζιού προς την Ευρώπη, όντας η 1η χώρα μέλος της ΕΕ που προμηθεύεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη είναι μονόπλευρα εξαρτημένη από παίχτες όπως η Ρωσία.
Και το χαστούκι…
Ο τέταρτος πυλώνας είναι και αυτός που μάλλον θα συζητηθεί πολύ στη γειτονική μας Τουρκία αφού περιείχε όλα τα σχέδια της Ελλάδας για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Ήδη έχουν εκπονηθεί πολύ μεγάλες σεισμικές μελέτες και περιοχές όπως το Ιόνιο αλλά και Νότια της Κρήτης θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τεράστιους ενεργειακούς επενδυτές. Όμως το πραγματικό χαστούκι προς τους Τούρκους ήρθε όταν ο υπουργός απάντησε σε ακροατή που τον ρώτησε «τι σκοπεύει η Ελλάδα να κάνει με το Αιγαίο; Γνωρίζουμε όλοι ποιο είναι το πρόβλημά σας. Είναι ο γείτονάς σας στα ανατολικά». Ο Γιάννης Μανιάτης ήταν εμφατικός ότι «κάθε τετραγωνικό μέτρο του Αιγαίου όπως και όλης της χώρας θα εξερευνηθεί για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει για προσέλκυση επενδύσεων εξόρυξης».
Είναι ίσως από τις λίγες φορές που η Ελλάδα καταθέτει σίγουρο σχέδιο ενεργειακής πολιτικής το οποίο δεν συμμερίζεται κανένα φόβο για τις ενστάσεις των Τούρκων όσον αφορά την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του Αιγαίου για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τα στοιχεία που ο ίδιος ο υπουργός κατέθεσε μιλούν για 3.500 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στο ανατολικό Αιγαίο (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ). Η τριμερής συμφωνία είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι τα πράγματα σοβάρεψαν. Αν επιμείνει τώρα ή στο μέλλον στην προκλητική της στάση, θα γνωρίζει ότι πλέον θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ σημαντικό συνασπισμό δυνάμεων στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Δείτε το βίντεο: