Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Χείμαρρος ο Τραμπ – Δηλώσεις για Μακρόν, Μέρκελ, Πούτιν… και Χίτλερ

Παρά τις κάκιστες σχέσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ με τα κυρίαρχα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάθισε χθες απέναντι σε τρεις δημοσιογράφους των New York Times, της εφημερίδας που κάνει καθημερινά επιθέσεις εναντίον του και μίλησε για σειρά θεμάτων, όπως τις σχέσεις του με τη Ρωσία αλλά και τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ φτάνοντας μέχρι… τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ.

Οι New York Times αποκαλύπτουν απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του που φανερώνουν κατά κάποιον τρόπο πως σκέφτεται ο «πλανητάρχης» Τραμπ.

Για την ομιλία του στην Πολωνία είπε:

«Είχα τις καλύτερες κριτικές στο εξωτερικό. Πάω λοιπόν στην Πολωνία και βγάζω έναν λόγο. Οι εχθροί μου στα ΜΜΕ, οι εχθροί μου λένε ότι ήταν η καλύτερη ομιλία που εκφώνησε ποτέ πρόεδρος στο εξωτερικό… Είδατε τις κριτικές που έλαβα για εκείνη την ομιλία. Η Πολωνία ήταν όμορφη και υπέροχη και η υποδοχή θαυμάσια.»

eye_2

Για τον Εμμανουέλ Μακρόν:

«Είναι υπέροχος τύπος. Έξυπνος. Δυνατός. Του αρέσει να μου κρατά το χέρι. Ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί ότι του αρέσει να μου κρατά το χέρι. Κι αυτό είναι καλό… Πραγματικά είνια πολύ καλός άνθρωπος. Και σκληρός τύπος, αλλά, κοίτα, πρέπει να είναι. Νομίζω ότι θα είναι τρομερός πρόεδρος για τη Γαλλία. Αλλά του αρέσει να μου κρατά το χέρι…»

Για την Άνγκελα Μέρκελ: 

«Έχω πολύ καλή σχέση με τη Μέρκελ. Ξέρετε τι συνέβη με τη Μέρκελ. Κάθομαι, λοιπόν, στο κάθισμα. Καθόμασταν εκεί επί δύο ώρες. Δεν ήταν σαν να βλεπόμασταν για πρώτη φορά. “Χαίρομαι, που σε βλέπω”… Έρχονται μέσα οι δημοσιογράφοι. Κάποιος πρέπει να φώναξε “σφίξτε της το χέρι, σφίξτε της το χέρι!” Ούτε που το άκουσα. Κι έτσι δεν της έσφιξα το χέρι γιατί ήμουν μαζί της τόσην ώρα. Ήμουν μαζί της πολλή ώρα. Κι έτσι δεν της έσφιξα το χέρι – και την επόμενη μέρα: “Ο Τραμπ αρνήθηκε να σφίξει το χέρι..”. Μου τηλεφώνησε και μου λέει, εμ, “ξέρεις, νομίζω ότι τα πάμε πολύ καλά”. Της λέω, ναι, τα πάμε, πράγματι. Και μετά της λέω “Πρέπει να ρίξεις περισσότερα λεφτά στο ΝΑΤΟ.» Αυτό είναι το πρώτο. Και το δεύτερο, το εμπορικό ισοζύγιό μας είναι γελοίο. Ξέρεις, είναι μηχανή χρήματος.»

Για το εάν θα επισκεφτεί την Βρετανία: «Ε, μου το ζήτησαν. Εκείνο που ήταν ενδιαφέρον – όταν με ρώτησε ο Μακρόν, είπα: ‘Νομίζεις ότι είναι καλό να πάω στο Παρίσι; Μόλις τερμάτισα [τη συμμετοχή των ΗΠΑ] τη Συμφωνία των Παρισίων. Είναι σωστό;” Μου είπε “Σε αγαπούν στη Γαλλία.” Είπα “Ο.Κ. Δεν θέλω να σε πληγώσω».

eiffel_12

Για το δείπνο με την οικογένεια Μακρόν στον Πύργο του Άιφελ:

«Δειπνήσαμε στον Πύργο του Άιφελ και στη βάση του Πύργου του Άιφελ έμοιαζε σαν να μην είχαν κάνει μεγαλύτερη γιορτή στην ιστορία του. Υπήρχαν χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπων επειδή άκουσαν ότι θα δειπνούσαμε εκεί.»

Για τις απόψεις του για τον Χίτλερ, τον Ναπολέοντα αλλά και το Ρωσικό στρατό: 

«Ο Ναπολέοντας δεν είχε καλό τέλος. Αλλά το ρώτησα αυτό [εννοεί κατά την επίσκεψη στον τάφο του Ναπολέοντα στο Hotel des Invalides στο Παρίσι]. Ρώτησα, λοιπόν τον πρόεδρο [Μακρόν] τι έγινε με τον Ναπολέοντα; Μου είπε: «Όχι, όχι, όχι. Αυτό που έκανε ήταν απίστευτο. Σχεδίασε το Παρίσι”. Το δίκτυο των δρόμων, τον τρόπο που λειτουργούν, ξέρετε, τις ακτίνες. Κι έκανε ακόμη τόσα πράγματα πέρα απ’ αυτό. Και το μοναδικό του πρόβλημα είναι ότι δεν πήγε [προήλασε] εκείνη τη νύχτα στη Ρωσία γιατί είχε να κάνει άλλα πράγματα και πάγωσαν [οι στρατιές του]. Πόσες φορές έσωσε ο καιρός τη Ρωσία;

Το ίδιο έπαθε και ο Χίτλερ. Όχι για τον ίδιο λόγο, όμως. Ο Χίτλερ ήθελε να εδραιώσει τις θέσεις του. Ήταν έτοιμος να προελάσει, αλλά ήθελε να εδραιώσει τις θέσεις του. Η θερμοκρασία, ωστόσο, έπεσε στους -35 βαθμούς Κελσίου κι αυτό ήταν το τέλος του στρατού του.

Αλλά οι Ρώσοι έχουν υπέροχους μαχητές στο κρύο. Χρησιμοποιούν το ψύχος υπέρ τους. Εννοώ ότι κέρδισαν πέντε πολέμους όπου πάγωσαν οι αντίπαλες στρατιές. Είναι καταπλητικό.»

putr

Για το δείπνο κατά τη διάρκεια της G20 και τη συνομιλία του με τον Πούτιν: 

«Καθόμασταν, λοιπόν, σ’ ένα τεράστιο τραπει. Κι οι γυναίκες χωριστά απ’ τους συζύγους τους, το κάνουν αυτό μερικές φορές [οι διοργανωτές], άλλες όχι. Αλλά αυτή τη φορά το έκαναν. Είναι ευκολότερα τα πράγματα όταν δεν το κάνουν, γιατί έχεις πάντα κάποιον δίπλα σου για να μιλήσεις, έτσι δεν είναι;

Καθόμουν λοιπόν δίπλα στον πρόεδρο της Αργεντινής – τη σύζυγό του- Μάκρι- καλή γυναίκα, που μιλάει Αγγλικά. Και με τη σύζυγο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, του πρωθυπουργού Άμπε. Υπέροχες σχέσεις. Κάθομαι, λοιπόν, εκεί. Υπήρχε ένας διερμηνέας για Ιαπωνικά, ειδάλλως τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Αλλά απήλαυσα τη βραδιά μαζί της, είναι πραγματικά υπέροχη γυναίκα. Το απήλαυσα, ήταν καλά.

Κι η Μελάνια κάθεται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, πολύ μακριά στην άλλη άκρη. Καθόταν δίπλα στον Πούτιν και κάποιον άλλο, δεν ξέρω. Καθόταν δίπλα στον Πούτιν.

Το δείπνο συνεχιζόταν και λίγο πριν σερβιριστεί το επιδόρπιοι πήγα να πω γεια στη Μελάνια κι ενώ ήμουν εκεί είπα γεια στον Πούτιν. Πραγματικά, αβρότητες ως επί το πλείστον. Δεν ήταν μακριά κουβέντα, μπορεί γύρο στα 15 λεπτά. Μιλήσαμε έτσι γενικά, για πράγματα. Ήταν πολύ ενδιαφέρον, μιλήσαμε για υιοθεσίες. [εννοεί υιοθεσίες παιδιών από τη Ρωσία από Αμερικανούς υπηκόους που απαγόρευσε η ρωσική κυβέρνηση ως αντίποινα για κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία βάσει της νομοθετικής πράξης Μαγκνίτσκι].

Για τις σχέσεις του με τη Ρωσία

«Δεν έχω κτίρια στη Ρωσία. Είπαν ότι έχω κτίρια στη Ρωσία. Δεν έχω. Είπαν ότι έβγαλα λεφτά στη Ρωσία. Δεν το έκανα. Δεν το κάνω αυτό. Όχι, δεν το κάνω. Στη διάρκεια των περασμένων ετών είχα σκεφθεί να κάνω μια συμφωνία στη Ρωσία, αλλά ποτέ δεν έκανα πέρα απ’ το διαγωνισμό της Μις Κόσμος εκεί, οκτώ, εννιά χρόνια.»

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων